“Έχουμε χώρο” – Διαδηλώσεις υπέρ της υποδοχής προσφύγων σε όλη τη Γερμανία

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να υποδεχτεί τους εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά και να εφαρμόσει σχέδιο δίκαιης διανομής τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Την ώρα που η ρατσιστική ρητορική βρίσκεται στα πάνω της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι σε 30 γερμανικές πόλεις, διαδήλωσαν την Τρίτη υπό το κοινό σύνθημα “Έχουμε χώρο”, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων και τη μετάβαση προσφύγων στη χώρα.

“Ασφαλίστε τους ανθρώπους κι όχι τα σύνορα” ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις ειρηνικές πορείες σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μίνστερ, η Κολωνία, το Μπίλεφελντ και πολές ακόμα. Κυρίως νέοι άνθρωποι συμμετείχαν στο κάλεσμα που απηύθυναν οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ πολλοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

“Ζητάμε η Γερμανία να υποδεχθεί αμέσως όλους τους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά και να αναλάβει ρόλο για έναν αλληλέγγυο μηχανισμός διανομής προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέει ο Γιοχάνες Γκέβερτ, μέλος της οργάνωσης “Θαλάσσια γέφυρα” που αποτελεί έναν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Ο ίδιος πριν μια βδομάδα είχε βρεθεί στη Λέσβο, όπου διαπίστωσε πως “πάνω από 20.000 άνθρωποι ζουν εκεί σε απάνθρωπες συνθήκες”.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ – κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας 3000, κατά τους διοργανωτές 8000 άτομα – έξω από την έδρα της καγκελαρίας για άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες. Οι φωνές των διαδηλωτών έρχονται να προστεθούν στη διάθεση που έχουν εκφράσει πολλοί δήμοι στη χώρα, να αναλάβουν την υποδοχή τουλάχιστον των ανήλικων προσφύγων και των γυναικών. Ήδη από πέρσι μια σειρά δήμοι δήλωσαν έτοιμη να παρέχουν δομές για πρόσφυγες πάνω από τις καθορισμένες νόρμες της ΕΕ. Χθες, την πρόθεση να δεχτεί ανήλικους πρόσφυγες επανέλαβε στο φόντο της έκρυθμης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σλέσβιχ – Χόλσταιν.

Προς το παρόν, η κεντρική γερμανική κυβέρνηση αρκείται στη στήριξη της επίσημης ευρωενωσιακής πολιτικής, που διοχετεύει πόρους 700 δις ώστε να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας ως “αστυνόμου” της ΕΕ, επιτείνοντας την πολιτική εγκλωβισμού έναντι των προσφύγων που απωθούνται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο σε στεριά και θάλασσα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: