«Έχουμε αποφασίσει να υψώσουμε τη σημαία του σοσιαλισμού και στις δύο πλευρές του Αιγαίου»

Σημαντικές πλευρές από την πάλη που δίνει η νεολαία σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς και σπουδών, ανταλλάχθηκε στην κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΚΝ Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κατασκήνωσης του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στη Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ)

Σημαντικές πλευρές από την πάλη που δίνει η νεολαία σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς και σπουδών, ανταλλάχθηκε στην κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΚΝ Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον χώρο της κατασκήνωσης του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στη Μυτιλήνη.

Τα μέλη της ΚΝ Τουρκίας έλαβαν ένα θερμότατο καλωσόρισμα από τους κατασκηνωτές στην αρχή της εκδήλωσης και εκείνοι από την πλευρά τους ανταπέδωσαν ευχαριστώντας για την πρόσκληση, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων, φτιάχνοντας «έναν κόσμο όμορφο, γεμάτο ελπίδα», όπως έγραψε ο Ναζίμ Χικμέτ.

Για την πάλη των μαθητών σε Ελλάδα και Τουρκία μίλησαν η Σιμάλ Ερτεκίν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Τουρκίας, και η Κωνσταντίνα Παντελάρου, μαθήτρια και στέλεχος της ΚΝΕ.

Η Σ. Ερτεκίν τόνισε ότι οι μαθητές στην Τουρκία επηρεάζονται από τα προβλήματα που προκαλεί ο καπιταλισμός, όπως η φτώχεια και η ανασφάλεια, και συμμετέχουν σε πολιτικές κινητοποιήσεις. Αναφέρθηκε στους τεράστιους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία, ενώ επισήμανε την έντονη κυβερνητική παρέμβαση στα σχολεία. Μιλώντας για τα επαγγελματικά σχολεία, σημείωσε ότι δεν είναι χώροι εκπαίδευσης, αλλά τζάμπα εκμετάλλευσης μέσω πρακτικής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος επεσήμανε ότι οι μαθητές δεν δέχονται να μεγαλώσουν ως μια παθητική γενιά και πολλοί αγωνίζονται μαχητικά για όλα τα προβλήματα του λαού της χώρας.

Από την πλευρά της, η Κ. Παντελάρου αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων προστασίας στα σχολεία από την πανδημία, αλλά και την πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα των μαθητών απέναντι σε αυτή την κατάσταση με καταλήψεις και πορείες. «Δεν κατάφεραν να μας φιμώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στο νόμο για την Παιδεία που σήμανε νέες μάχες ενάντια στις ταξικές ανισότητες που ενισχύθηκαν. Επισήμανε τη σημασία του ρόλου της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα, δίνοντας σωστό προσανατολισμό στον αγώνα.

Για τη δράση του φοιτητικού κινήματος στις δύο χώρες μίλησαν ο Μεχμέτ Ερτσετίν, Γενικός Γραμματέας την ΚΝ Τουρκίας, και ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Ερτσετίν τόνισε ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης η ανισότητα και η αδικία στην πρόσβαση στην Εκπαίδευση έγιναν ακόμα πιο πιο διακριτές. Ανέφερε ότι χάθηκαν ακόμα και ζωές προσπαθώντας να τοποθετήσουν κεραίες σε σκεπές και βουνά για να πιάσουν σήμα και να μπουν στο μάθημα. Τόνισε ακόμα την ανάγκη των φοιτητών να δουλέψουν για να σπουδάσουν. Μάλιστα, τους φορτώνεται ένα υπέρογκο χρέος χιλιάδων λιρών για να μπορούν να διαβάζουν με καλύτερους όρους, τα περίφημα φοιτητικά δάνεια. Σημείωσε ότι ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πάλης για το σοσιαλισμό.

Ο Π. Αρζόγλου έκανε λόγο για μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλους φοιτητικούς αγώνες σε Ελλάδα και Τουρκία, που αντιμετωπίστηκαν με καταστολή, τρομοκρατία και προπαγάνδα από τις κυβερνήσεις για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια για το ασφαλές άνοιγμα σχολών και ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Τόνισε ακόμα ότι η μόνη απάντηση στα προβλήματα των φοιτητών είναι η πρόταση των κομμουνιστών για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις ήταν του Γκιουνές Γιουζάκ, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Τουρκίας και της Τατιάνας Λιβέρη, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας Αττικής της ΚΝΕ, σχετικά με την πάλη των νέων εργαζομένων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο Γ. Γιουζάκ τόνισε ότι στην Τουρκία οι χώροι εργασίας είναι χώροι οργάνωσης και για τους φοιτητές γιατί πλέον αναγκάζονται να δουλεύουν μερική απασχόληση. «Οι νέοι εργαζόμενοι είναι κομμάτι της εργατικής τάξης», σημείωσε. Όπως ανέφερε, οι φοιτητές εργάζονται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και είναι σχεδόν όλοι ανασφάλιστοι. Αναφέρθηκε ακόμα σε καμπάνιες της ΚΝ Τουρκίας για την οργάνωση των νέων εργαζομένων και την αναζωπύρωση της ταξικής συνείδησής τους.

Από την πλευρά της η Τ. Λιβέρη αναφέρθηκε στη μάχη των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το γεγονός ότι ήρθαν αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα και καλλιεργεί τη λογική της ατομικής ευθύνης. Μίλησε για τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Τέλος, σημείωσε ότι «στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για ζωή με δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: