Δύο στους τρεις Αμερικανούς συμφωνούν με τους διαδηλωτές σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν πως στηρίζουν μόνο τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, μια όχι αμελητέα μειοψηφία ωστόσο, σχεδόν ένας στους τέσσερις απάντησε ότι η βία είναι μια κατάλληλη μορφή αντίδρασης. 

Τη στήριξη της πλειοψηφίας της αμερικανικής κοινής γνώμης έχουν, τουλάχιστον σε ένα γενικό επίπεδο, οι διαδηλωτές που ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, 64% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως “βλέπουν με συμπάθεια τους ανθρώπους που είναι έξω και διαμαρτύρονται”, ενώ μόλις το 27% δηλώνει καθαρά αντίθετο, ενώ ένα 9% δηλώνει αναποφάσιστο.

Άσχημα είναι τα νέα και για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ποντάρει σε σκληρή γραμμή “νόμου και τάξης” προκειμένου να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της αμερικανικής κοινωνίας και να συσπειρώσει τη βάση του, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και μετά το φιάσκο της αντιμετώπισης του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 55% των Αμερικανών διαφωνούν με το χειρισμό του στο θέμα των διαδηλώσεων, εκ των οποίων το 40% δηλώνει έντονη δυσαρέσκεια. Μάλιστα, μεταξύ αυτού του συνολικού ποσοστού δυσαρέσκειας, φαίνεται πως βρίσκονται και κάποιοι οπαδοί του, αφού παρότι συνολικά το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως γενικά “κάνει καλή δουλειά”, μόλις το ένα τρίτο συμφωνεί ότι χειρίστηκε με επιτυχία την κρίση.

Εκτός από τους δημοκρατικούς, δυσαρεστημένοι φαίνονται στην πλειονότητά τους και οι λεγόμενοι “ανεξάρτητοι” ψηφοφόροι, δηλαδή εκείνοι που δεν ψηφίζουν σε μόνιμη βάση κάποιο κόμμα. Ακόμα όμως και μεταξύ των αταλάντευτα ρεπουμπλικανών, μόνο το 67% βλέπει θετικά την αντίδραση του Τραμπ στα γεγονότα, παρότι το 82% εγκρίνει τη συνολική του παρουσία.
Η στήριξη προς τους διαδηλωτές είναι μεγάλη και σε μέρη όπου δε σημειώθηκαν διαδηλώσεις, όπως επαρχιακές περιοχές όπου λίγο πάνω από τους μισούς δήλωσαν τη στήριξή τους, και προάστια όπου το 70% συμφωνεί με τις διαδηλώσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν πως στηρίζουν μόνο τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, μια όχι αμελητέα μειοψηφία ωστόσο, σχεδόν ένας στους τέσσερις απάντησε ότι η βία είναι μια κατάλληλη μορφή αντίδρασης.

Πιο διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με την αντίδραση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, με το 43% να εγκρίνει τη στάση της και το 47% να την καταδικάζει.

Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι διαδηλώσεις αφορούν μια ακραία μειοψηφία υποκινητών, με τον ίδιο πριν λίγες μέρες μάλιστα να απειλεί πως θα κηρύξει τους αντίφα ως “τρομοκράτες”. Το γεγονός αυτό ενισχύεται κι από δημοσιευμένο τμήμα έκθεσης της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), που διαβλέπει ότι τα επεισόδια είχαν ευκαιριακό χαρακτήρα και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλούνται από οργανωμένους “εξτρεμιστές”. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ότι η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ομάδες λευκής φυλετικής υπεροχής προσπαθούν μέσω ίντερνετ να οργανώσουν προβοκάτσιες, μέσω επιθέσεων σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, χωρίς σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία να υπάρχουν ενδείξεις ότι το έχουν επιχειρήσει και στην πράξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: