Δίωξη Καταλανού σκιτσογράφου για “προσβολή της αστυνομίας” και “προαγωγή σε βία”

Mε λογικές Ιεράς Εξέτασης τα αστυνομικά συνδικάτα που υπέβαλλαν τη μήνυση κατά του Τόνι Γκαλμές, ζητούν καταστροφή του επίμαχου κόμικ και δημόσια απολογία των εκδοτών.

Ο αυταρχισμός του ισπανικού αστικού κράτους κατά όσων καταγγέλλουν τη στάση του στο θέμα της καταλανικής ανεξαρτησίας καλά κρατεί, παρά τη δημιουργία της “προοδευτικής κυβέρνησης” Σάντσεθ – Ποδέμος, η οποία στηρίχτηκε και στην αποχή της αυτονομιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλωνίας από την κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο στόχαστρο της ισπανικής δικαιοσύνης και αστυνομίας βρέθηκε ο Τόνι Γκαλμές Καταλανός σκιτσογράφος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, για το σατιρικό βιβλίο On és l’Estel·la?, το οποίο κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με το γνωστό του έργο “Πού είναι ο Γουόλυ;”, επικεντρώνεται ωστόσο σε όσα συνέβησαν στο καταλανικό δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη 2017 και την καταστολή που ακολούθησε.

Τέσσερα συνδικάτα αστυνομικών της Ισπανίας υπέβαλλαν μήνυση τόσο ενάντια στο σκιτσογράφο, όσο και ενάντια στον εκδοτικό οίκο, κατηγορώντας το βιβλίο ως υπεύθυνο για “προαγωγή βίας” και προσβολή στο αστυνομικό σώμα. Οι αστυνομικοί ζητούν καταστροφή και απαγόρευση του βιβλίου, αλλά και τη δημόσια συγγνώμη των εκδοτών, όπως την έρευνα για το αν η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων νήσων επιχορήγησε το έργο του Γκαλμές. Τη μήνι των αστυνομικών έχουν ξεσηκώσει σκίτσα όπου οι καρικατούρες τους φαίνονται να σνιφάρουν κοκαΐνη, να παρενοχλούν σεξουαλικά διαδηλώτριες και να δέρνουν το άοπλο πλήθος.

Ο εκδότης Χοάν Σάλα από την πλευρά του, δήλωσε πως πρόκειται για κόμικ ενηλίκων γραμμένο με χιούμορ και ειρωνεία, μακριά από τις εγκληματικές προθέσεις που του προσάπτουν τα αστυνομικά συνδικάτα. Ο Γκαλμές είναι ένα από τα θύματα λογοκρισίας και διώξεων της ελευθερίας του λόγου που υφίστανται καλλιτέχνες στη χώρα, για αδικήματα που αφορούν προσβολή των αρχών ή της βασιλικής οικογένειας.

Με πληροφορίες από thepressproject και diariodemallorca.es

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: