Η δικαιοσύνη άργησε μια μέρα – 5000 χρόνια φυλακή για σφαγή 171 χωρικών από τη χούντα της Γουατεμάλας

Η σφαγή στο χωριός Λας Ντος Έρρες το 1982 διαπράχθηκε από επίλεκτη ομάδα του στρατού της Γουατεμάλας, στη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα.

38 χρόνια χρειάστηκαν για να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τη σφαγή της κοινότητας Λας Ντος Έρρες στη Γουατεμάλα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Efrain Rios Montt. Ο απόστρατος αξιωματικός Σάντος Λόπες Αλφόνσο καταδικάστηκε σε συνολικά 5130 χρόνια φυλάκισης για το μακελειό σχεδόν 200 ανθρώπων.

Αν και η εισαγγελία ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών για 201 δολοφονίες, το δικαστήριο αναγνώρισε τελικά 171 θύματα, επιβάλλοντας ποινή 30 ετών για κάθε θύμα στον Σάντος.

Ο καταδικασμένος σφαγέας ήταν μέλος των «Καϊμπίλες» μιας επίλεκτης ομάδας του στρατού της Γουατεμάλας επιφορτισμένης με ειδικές αποστολές, που στοχοποίησε την κοινότητα Λας Ντος Έρρες στα πλαίσια του εμφυλίου της Γουατεμάλας.

Η σφαγή διαπράχθηκε μεταξύ 6 και 8 Δεκέμβρη 1982, με τους δράστες να βιάζουν γυναίκες και να δολοφονούν ακόμα και γέρους και παιδιά. Τα λείψανα 162 θυμάτων ήρθαν στο φως το από ομάδα ανθρωπολόγων το 1994, ανάμεσά τους κι εκείνα 67 παιδιών κάτω των 12 ετών.

Ο Σάντος, που δήλωσε «αθώος» στη διάρκεια της δίκης, δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή πάνω από 50 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο στη χώρα, εξάλλου ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία.

Ο εμφύλιος της Γουατεμάλας ξεκίνησε το 1960, έξι χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα σε βάρος του τότε προέδρου Γιάκομπο Άρμπενς, που είχε μπει στο μάτι της United Fruit για το πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης που εφάρμοσε.

Δυο χρόνια μετά σχηματίστηκαν ένοπλες ομάδες κατά του καθεστώτος, που βρήκαν μεγάλη στήριξη μεταξύ των ιθαγενών και άλλων χωρικών στη χώρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι πληθυσμοί αυτοί μετακινήθηκαν με τη βία σε «πόλεις – πρότυπα», που χρηματοδοτήθηκαν από Ευαγγελικές Οργανώσεις των ΗΠΑ, όπου βρίσκονταν υπό στρατιωτική επιτήρηση. Η πρακτική αυτή θυμίζει εκείνη του κυβερνητικού στρατού στον εμφύλιο, που εκκένωνε τα ορεινά χωριά στις περιοχές δράσης του ΔΣΕ, προκειμένου να μην μπορούν να στρατολογηθούν από τους αντάρτες.

Με πληροφορίες από telesurtvnet

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: