“Δε θέλουμε να πεθάνουμε για τα μπέργκερ και τις τηγανητές πατάτες των Μακντόναλντς” – Απεργία εργαζομένων σε υποκατάστημα στην Καλιφόρνια λόγω κορονοϊού

Παρά την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε υποκατάστημα της αλυσίδας στο Λος Άντζελες, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν επίσημα, καταγγέλλοντας παράλληλα έλλειψη προστατευτικών μέσων εν ώρα εργασίας.

Σε απεργία κατέβηκαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας στο Λος Άντζελες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η εταιρία δεν τους ενημέρωσε για κρούσμα κορονοϊού σε συνάδελφό τους, ούτε τους παρείχε μάσκες και άλλο προστατευτικό υλικό.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα, ο Μπαρτολομέ Πέρες, μάγειρας στο κατάστημα, είπε ότι άκουσε το νέο από συνάδελφο, χωρίς όμως να ξέρει την ταυτότητα της γυναίκας που μολύνθηκε, άρα και πόση επαφή είχε ο ίδιος μαζί της.

Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι στα Μακντόναλντς ζητούν εδώ και ένα μήνα προστατευτικό υλικό, όπως μάσκες, αλλά μέχρι στιγμής η εταιρεία τους χορηγεί μόνο γάντια. Ο Πέρες δηλώνει πως “Η Μακντόναλντς βάζει τα κέρδη της πάνω από την υγεία μας. Δε θέλουμε να πεθάνουμε για τα μπέργκερς και τις τηγανητές πατάτες των Μακντόναλντς”.

Αιτήματα των απεργών είναι να μπορούν να μπουν σε καραντίνα δυο εβδομάδων με πλήρεις αποδοχές και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκ μέρους της εταιρείας για κάθε εργαζόμενο ή μέλος της οικογένειάς του που βρίσκεται θετικό σε κορονοϊό. Υπογραμμίζουν επίσης ότι όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με την ασθενή γυναίκα δεν έλαβαν τεστ από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι έχουν και οικονομικά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, αφού το προσωπικό έχει μειωθεί σε 10 με 15 άτομα ανά βάρδια, καθώς στην Καλιφόρνια εστιατόρια και μπαρ σερβίρουν μόνο take away και ντελίβερι. Για τον Πέρες και τους συναδέλφους του αυτή τη στιγμή προέχουν τα ζητήματα υγείας, ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι δεν ξέρει πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς εισόδημα αν η κατάσταση συνεχιστεί για πολύ ακόμα: “Δεν έχω σκεφτεί τα λεφτά σε αυτό το σημείο. Απλά θέλω εγώ κι η οικογένειά μου να είμαστε ασφαλείς”.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε πως η Μακντόναλντς δεσμεύεται να πληρώσει την ασθενή υπάλληλο κι όποιους άλλους χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, προσθέτοντας πως το κατάστημα έκλεισε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θετικού τεστ για απολύμανση. Υποστήριξε πως ήρθε σε επαφή με όλους τους υπαλλήλους που είχαν στενή επαφή με την ασθενή, ζητώντας τους να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Πρόσθεσε πως υπάρχει “μεγάλο απόθεμα σε γάντια” και ενθαρρύνεται “το συχνό πλύσιμο χεριών”, χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα των μασκών ή άλλου προστατευτικού υλικού. Την περασμένη εβδομάδα. ο πρόεδρος της επιχείρησης Τζο Έρλινγκερ είχε υποσχεθεί πως θα χορηγεί “μη ιατρικές” μάσκες στις “περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη”, κι ότι θα εγκαθιστούσε προστατευτικά διαχωριστικά και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στα εστιατόρια για να ελαχιστοποιηθούν οι κοντινές επαφές.

Με πληροφορίες από newsweek

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: