“Δάκτυλο Μαδούρο” σε υποκίνηση βίας στις διαδηλώσεις για το Τζορτζ Φλόιντ βλέπει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς του, επικαλούμενος μια “μη δημοσιεύσιμη” πηγή.

Στις πιο απεγνωσμένες συκοφαντίες καταφεύγει η κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να αμαυρώσει το μεγαλειώδες κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, παρουσιάζοντάς το ως βίαιο και υποκινούμενο από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κύκλους του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, άτομα συνδεόμενα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ευθύνονται για την υποκίνηση βίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς του, επικαλούμενος μια “μη δημοσιεύσιμη” πηγή.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες από άτομα συνδεόμενα με αντιπάλους της Αμερικής, ανάμεσά του το παράνομο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, να ξεκινήσουν συγκρούσεις, να βοηθήσουν στην υποκίνηση βίας και να διαιρέσουν τους Αμερικανούς εκμεταλλευόμενοι ειρηνικές διαδηλώσεις”, ισχυρίστηκε ζητώντας ανωνυμία ανώτερος αξιωματούχος του Τραμπ στην εφημερίδα Miami Herald.

Παρόμοιους ισχυρισμούς πρόβαλε με αναρτήσεις το στο τουίτερ και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ρικ Σκοτ, λέγοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ “θα τσακίσει κάθε μέλος επιχείρησης που συνδέεται με λατινοαμερικανούς δικτάτορες οι οποίοι προκαλούν συγκρούσεις στο Μαϊάμι ως μέρος των διαδηλώσεων”.

Η πηγή των ισχυρισμών του Σκοτ είναι ένα μπλογκ που ανήκει στο δημοσιογράφο Κάστο Οκάντο, που ισχυρίζεται πως οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του FBI συνέλαβαν κι ανακρίνουν άτομα στο Μαϊάμι και άλλες πόλεις που ομολόγησαν πως πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, κι ότι ερευνώνται οι σχέσεις τους με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Η αστυνομία του Μαϊάμι δήλωσε ότι δεν έχει τίποτε ακουστά γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ το FBI και το γραφείο της γενικής εισαγγελίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Ο Σκοτ στηρίζει το αφήγημά του σε φωτογραφίες μιας διαδηλώτριας, της Έλεν Πένια, οι οποία δηλώνει οπαδός του Ούγκο Τσάβες και ότι πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα ως μέλος της διεθνούς μπριγάδας “Τσε Γκεβάρα”. Ο γερουσιαστής, σαν κοινός καταδότης ανάρτησε τη φωτογραφία της Πένια, απειλώντας μάλιστα με “νομικές συνέπειες” όσους “συνδέονται με αυτά τα καθεστώτα που υποκινούν βία”.

O εκπρόσωπος τύπου του Σκοτ υποστήριξε επίσης πως “Ο γερουσιαστής Σκοτ είναι πολύ ανήσυχος για αναφορές διαδηλωτών στο Μαϊάμι με δεσμούς με καθεστώτα της Λ. Αμερικής και δικτάτορες σαν το Νικολάς Μαδούρο και οργανώσεις σαν το FMLN (σ.σ. πολιτικό κόμμα στο Ελ Σαλβαδόρ). Ελπίζει πως το FBI και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα διερευνήσουν αυτό το θέμα κι ότι οποιοσδήποτε συνδέεται με ενέργειες βίας και καταστροφής θα λογοδοτήσει”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως πως για το θέμα δε θέλησαν να σχολιάσουν άλλοι συνάδελφοι του Σκοτ, ανάμεσά τους ο σφόδρα αντικομμουνιστής κουβανικής καταγωγής γερουσιασής Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της γερουσίας και φανατικός πολέμιος της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαϊάμι δήλωσε πως οι περισσότεροι συλληφθέντες διαδηλωτές προέρχονταν εκτός πόλης, αλλά πως “δεν έχει δει ως τώρα καμία απόδειξη”, ότι υπάρχουν ξένοι υποκινητές βίας στις συγκεντρώσεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: