“Χτύπα τον ξανά” – Ομογενής με ψυχική διαταραχή δολοφονήθηκε με τέιζερ από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, θα διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, προαναγγέλλοντας όμως επί της ουσίας την ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αξιωματικών.

Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ δεν έχει μόνο ρατσιστικό υπόβαθρο, αλλά απορρέει από την εκπαίδευση, το νομοθετικό πλαίσιο και τη νοοτροπία που καλλιεργείται στα όργανα της τάξης, ότι σε περίπτωση αμφιβολίας “πρώτα πυροβολάμε και μετά ρωτάμε”. Αυτό αναδεικνύεται από τη νέα υπόθεση αστυνομικής δολοφονίας, με θύμα έναν 29χρονο ομογενή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του λόγω του σοκ που υπέστη από την επανειλημμένη χρήση τέιζερ από αστυνομικούς. Αφορμή μια ψευδής καταγγελία ενός γείτονα πως ο άνδρας κυκλοφορούσε με όπλο μέσα στο σπίτι του.

Ο George Zapantis στην πραγματικότητα ήταν ένας άνδρας που υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα διπολική διαταραχή, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σπίτι του μεταμφιεσμένος ως μονομάχος με ένα σπαθί σαμουράι. Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του, διέταξε τον Zapantis να πετάξει το σπαθί κι όταν εκείνος αρνήθηκε τον ακινητοποίησαν με τέιζερ, κάτι που επανέλαβαν όταν προσπάθησαν να του περάσουν χειροπέδες έξω από το σπίτι. Ο άντρας κατέρρευσε και ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο, πιθανότατα από καρδιακή ανακοπή.

Συγγενείς και γείτονες περιγράφουν το θύμα ως έναν θρησκευόμενο άντρα φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο ντάουν. O42χρονος Ρίκι Νομπλ που μένει στον πάνω όροφο και η 16χρονη κόρη του Σακίρα, αρνήθηκαν ότι ο Zapantis συνιστούσε απειλή για τον οποιονδήποτε, με την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου μόνο αφότου εισέβαλε η αστυνομία, ενώ σύμφωνα με το βίντεο της σύλληψης ο άντρας εκείνη τη στιγμή ήταν άοπλος. Στο ίδιο βίντεο, ένας αστυνομικός φώναξε στο Zapantis “Πέσε κάτω! Θα σε ξαναχτυπήσουμε με το τέιζερ αν δεν πέσει κάτω!” ενώ ένας άλλος υπερθεματίζει, “Χτύπα τον ξανά” λίγο πριν δεχτεί το δεύτερο πλήγμα. Η κόρη του Νομπλ υποστηρίζει πως το θύμα είπε “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όταν αστυνομικοί άρχισαν να τον τραβάν από την μπλούζα, για να λάβει την απάντηση “Μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δε σε πνίγει”. Ο Νομπλ υποστηρίζει πως φώναξε στους αστυνομικούς ότι ο νεαρός έχει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αυτοί συνέχιζαν απλά να τον χτυπούν με ρεύμα και να τον δένουν με χειροπέδες.

Η μητέρα του Αθανασία δήλωσε πως η οικογένεια αναμένει τα αποτελέσματα ανεξάρτητης νεκροψίας για να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου, οργισμένη που η αστυνομία δεν κάλεσε κάποιον κοινωνικό λειτουργό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τεράστιος είναι ο θυμός της και για το γείτονα που έκανε την καταγγελία, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, άρχισε να χειροκροτεί όταν είδε το γιο της να χτυπιέται με το τέιζερ και να συλλαμβάνεται. “Αν τον δω, θα τον φτύσω κατάμουτρα”, είπε η γυναίκα. “Θα πήγαινε δουλειά αύριο. Πρέπει να τους πάρω και να πω, ξέρε, δεν πρόκειται να γυρίσει. Κλαίω γιατί δεν ήμουν εκεί για το γιο μου τις τελευταίες στιγμές και πέθανε με τόσο φριχτό τρόπο. […]. Ήταν τα πάντα. Πέθανε χωρίς λόγο”, προσθέτει.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, θα διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, προαναγγέλλοντας όμως επί της ουσίας την ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αξιωματικών, αφού “σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η χρήση βίας φαίνεται να βρίσκεται εντός κατευθυντήριων γραμμών του τμήματος”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: