Χάρης Γιαννόπουλος – “Θα ήθελα να μιλάνε περισσότερο οι αθλητές για θέματα έξω από το χώρο τους”

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ενθαρρύνει τους αθλητές να βγαίνουν πιο θαρρετά στο προσκήνιο για μη αθλητικά ζητήματα, ενώ εκφράζει και τη γνώμη του για το κύμα μηνυμάτων παικτών του ΝΒΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ.

Ο φόργουορντ της ΑΕΚ Χάρης Γιαννόπουλος είναι ένας από τους λίγους επαγγελματίες αθλητές στην Ελλάδα που προβληματίζονται δημόσια για κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να φοβάται ότι θα εκτεθεί στο κοινό για τις απόψεις του. Μιλώντας στο Sport fm, ο καλαθοσφαιριστής μάλιστα παρότρυνε τους συναθλητές του να παρεμβαίνουν κι εκείνοι συχνότερα σε μη αθλητικά θέματα: «Θα το ήθελα, αλλά δεν θέλω να περάσουμε και στο άκρο να τους αναγκάσουμε να μιλάνε. Αν κάποιος δεν θέλει, δεν ξέρει ή δεν γουστάρει να πάρει θέση, δεν πρέπει να πιέζεται. Θα ήθελα κι εγώ να μιλάνε περισσότερο οι αθλητές, αλλά βλέπω κάποιες αντιδράσεις του τύπου “άντε ξυπνάτε” που πάνε στο άλλο άκρο. Αλλά ναι, θεωρώ πολύ καλό να παίρνουν θέση και να τοποθετούνται για θέματα έξω από τον χώρο τους».

Σχετικά με το θέμα των ημερών και τη δολοφονία Φλόιντ, που κινητοποίησε μεταξύ άλλων και πολλούς διάσημους αστέρες του ΝΒΑ, ο Γιαννόπουλος εξέφρασε την επιδοκιμασία και το σεβασμό του γι’ αυτή τους τη στάση:  «Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τόσους ανθρώπους που διαπρέπουν στο μπάσκετ να παίρνουν θέση για τέτοια θέματα και να δείχνουν ότι τους νοιάζει, ότι δεν ζουν στη φούσκα τους και δεν κάθονται πάνω στα εκατομμύρια τους. Τέτοιους ανθρώπους του αθλητισμού που αξιοποιούν την απήχησή τους, που είναι vocal, τους σέβεσαι παραπάνω». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Μάικλ Τζόρνταν, που με τα πολλά τελικά αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα, κάτι που συνήθως αποφεύγει, ο ποδοσφαιριστής σχολιάζοντας τη γενική στάση του Τζόρνταν, τόνισε πως: «Θα μου άρεσε ακόμα περισσότερο αν έπαιρνε θέση. Στα μάτια όμως τα δικά μου δεν πέφτει, ούτε αλλάζει ότι ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών. Θα ήθελα να παίρνει παραπάνω θέση για κοινωνικά θέματα όπως ο Λεμπρόν, αλλά δεν αλλάζει τίποτα πάνω στο αθλητικό κομμάτι».

Όσο για τους λόγους που θεωρεί ότι συνάδελφοί του αποφεύγουν συνήθως την έκφραση άποψης σε τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, αναφέρει πως: «Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτό το ταμπού για ανθρώπους που πιστεύουν αυτά που πιστεύω εγώ, για την ισότητα, την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό. Είναι σίγουρα ταμπού όμως στον ελληνικό αθλητισμό να μιλάς για τέτοια θέματα. Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ίσως να μη θέλει αυτό το επιπλέον… τσαλάκωμα. Σου λέει “τα ακούω που τα ακούω στο γήπεδο, να μην προκαλέσω περισσότερη βαβούρα με τη θέση μου.

Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι που δεν θα σκέφτονταν αυτό το πράγμα και μακάρι να έπαιρνε και ο ΠΣΑΚ θέση για τέτοια κοινωνικά θέματα. Ούτως ή άλλως βοηθάει με διάφορες πρωτοβουλίες, θα μου άρεσε να το κάνει και αυτό. Θα πρέπει να ακούγονται πολλές φωνές. Κερδίζουμε περισσότερο όσο υπάρχει διάλογος και μάλιστα από πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Δεν υπάρχει διάλογος στην Ελλάδα, ακούμε μια ή δυο θέσεις το πολύ. Αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και φωνές θα ήμασταν καλύτερα ως κοινωνία».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: