Αποσύρεται η τράπεζα HSBC από ισραηλινή εταιρεία όπλων

Σε μια κίνηση εντυπώσεων η βρετανική τράπεζα αποσύρει τις επενδύσεις της από συγκεκριμένη εταιρεία οπλικών συστημάτων, διατηρώντας όμως ακόμα στενούς δεσμούς με άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Μια ακόμα μικρή νίκη πέτυχε το διεθνές κίνημα μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ, BDS, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημες ακόμα πληροφορίες, ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC σχεδιάζει να τερματίσει τις επενδύσεις του στην Ελμπίτ Σίστεμς, μια ισραηλινή εταιρεία όπλων. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες δηλώσεις στελεχών της τράπεζας, η εταιρεία διατηρεί την “ουδέτερη” θέση της σε θέματα διεθνούς πολιτικής, ωστόσο επιθυμεί να τηρεί “τις διεθείς αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η HSBC είχε ενεργό ρόλο στην εταιρεία όπλων, έχοντας επενδύσει 4 εκ. δολάρια. Η Ελμπίτ Σίστεμς διαθέτει επίσης συμβόλαια με τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, αλλά και την αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και συνοριακής προστασίας στα σύνορα με το Μεξικό, συμβάλλοντας άμεσα στην αντιμεταναστευτική πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων.

Η HSBC θορυβήθηκε για το διεθνές προφίλ της, μετά από τη συλλογή 24000 υπογραφών καθώς και δεκάδων μικρών διαδηλώσεων, αυτό δε σημαίνει όμως πως έχει αποκόψει τους κερδοφόρους δεσμούς της με τον ισραηλινό ιμπεριαλισμό, καθώς έχει επενδύσει πάνω από 1 δις δολάρια σε επιχειρήσεις που εξοπλίζουν τον ισραηλινό στρατό, προβαίνοντας σε αισχρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία εμφανίζεται να “ανησυχεί” η εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Caterpillar, οι μπουλντόζες της οποίας χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών περιουσιών, αλλά και της ΒΑΕ Σίστεμς, τα όπλα της οποίας χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και αλλού.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: