«Αποδίδουν καρπούς» οι ομιλίες Ζελένσκι – «Στρατός» από λομπίστες και εταιρείες επικοινωνίας «μάχεται» για την εικόνα της ουκρανικής κυβέρνησης

Ένα δίκτυο αποτελούμενο από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, λομπίστες, αλλά και Αμερικανούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, δουλεύει εντατικά «πίσω από τις κάμερες», έχοντας κατασκευάσει «μια ισχυρή μηχανή ανταλλαγής μηνυμάτων, για να βοηθήσει στο να κινηθούν τα νήματα στη δημοσιογραφική κάλυψη και τις πολιτικές αποφάσεις».

Έχοντας πλέον και στη χώρα μας την εμπειρία της ευρωατλαντικής περιοδείας Ζελένσκι στα Κοινοβούλια του «δυτικού» κόσμου, είναι αποκαλυπτικά τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα για το επικοινωνιακό – προπαγανδιστικό επιτελείο που εργάζεται στο παρασκήνιο για την εικόνα του Ουκρανού Προέδρου και τη διάδοση στο εξωτερικό της ευρωατλαντικής εκδοχής για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σύμφωνα με το «Politico», ένα δίκτυο αποτελούμενο από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, λομπίστες, αλλά και Αμερικανούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, δουλεύει εντατικά «πίσω από τις κάμερες», έχοντας κατασκευάσει «μια ισχυρή μηχανή ανταλλαγής μηνυμάτων, για να βοηθήσει στο να κινηθούν τα νήματα στη δημοσιογραφική κάλυψη και τις πολιτικές αποφάσεις».

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακ Φουλ, και ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Ουκρανία, Τζον Χερμπστ, διευθυντής σήμερα της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».

Μιλώντας στο «Politico», ο Φουλ αποκαλύπτει ότι γύρω από τον Ζελένσκι βρίσκονται αρκετοί «μεσάζοντες και συνομιλητές» που «είναι σε επαφή με τις αμερικανικές ελίτ και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα».1

Ο ίδιος, μάλιστα, καθηγητής πανεπιστημίου και αναλυτής ειδήσεων σήμερα του δικτύου NBC, δήλωσε ότι μιλάει συχνά με την ουκρανική κυβέρνηση, «πιθανώς καθημερινά» και την έχει βοηθήσει στις επαφές με παραγωγούς των τηλεοπτικών δικτύων NBC και MSNBC.

Με τη βοήθεια τέτοιων επιτελείων, όπως εξηγεί η «ΝΥ Times», οι ομιλίες και οι απευθύνεις του Ζελένσκι σε άλλες χώρες είναι καλά προετοιμασμένες και «αποδίδουν καρπούς».

Οσα παρακολουθήσαμε δηλαδή την περασμένη Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, με την ομιλία Ζελένσκι και τις παρεμβάσεις των στρατιωτικών του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, κάθε άλλο παρά «αυθόρμητα» ήταν. Αντίθετα, είχαν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια από τα επικοινωνιακά – προπαγανδιστικά επιτελεία, που επιλέγουν το περιεχόμενο και την εικόνα για την κάθε περίσταση.

Υπόγεια νήματα

Ο Φουλ παρουσιάζει ως παράδειγμα την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, πιέζοντας για αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και ζητώντας συγκεκριμένους τύπους όπλων και άλλη στήριξη.

Οι λομπίστες εργάζονται για να συνδέσουν Ουκρανούς αξιωματούχους με ισχυρούς συμμάχους στις ΗΠΑ. Μια τέτοια εταιρεία «άσκησης πιέσεων και επικοινωνιών», η «Your Global Strategy», επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στο CNBC ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου, για να βοηθήσει στον προγραμματισμό τηλεδιασκέψεων μεταξύ δημάρχων της Οδησσού και του Κιέβου και των Αμερικανών ομολόγων τους.

Αν και δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα αυτών των αξιωματούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Boston Herald» ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιχορ Τερέκοφ, σε μια τέτοια τηλεδιάσκεψη ζήτησε από την Μισέλ Γου, δήμαρχο της Βοστόνης, να πιέσει μέλη του Κογκρέσου να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.2

Η εφημερίδα ανέφερε ότι αποδέκτης της ίδιας παρέμβασης έγινε και ο Ερικ Ανταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, που δεν ήταν ανοιχτή στον Τύπο.

Αλλες δύο τέτοιες εταιρείες επικοινωνίας είναι η «Yorktown Solutions» και η «KARV Communications», που εκπροσωπούν στις ΗΠΑ την ουκρανική ένωση βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις ΗΠΑ – ΕΕ, το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών εστιάζεται στην υπόσκαψη του αγωγού «Nord Stream 2», αλλά τώρα το πεδίο τους έχει διευρυνθεί κατά πολύ.

Κι άλλες εταιρείες αναλαμβάνουν ρόλο «περιφερειακού εκπροσώπου» της ουκρανικής κυβέρνησης στα διεθνή fora, προωθώντας τα συμφέροντα και την προπαγάνδα της. Τέτοιες είναι η «Mercury Public Affairs», αλλά και το πρακτορείο στρατηγικών επικοινωνιών «Portland» (εκπροσωπεί και την κυβέρνηση του Κατάρ), που δήλωσε ότι «βοηθά τους εκπροσώπους της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών να συνδεθούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα Μέσα Ενημέρωσης».

Και μεσάζοντες εμπόρων όπλων

Το λόμπινγκ δεν περιορίζεται βέβαια στην επικοινωνία και στη διασπορά της προπαγάνδας, αλλά επεκτείνεται και σε πιο «απτά» ζητήματα, όπως η τροφοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού με όπλα.

Σε λιγότερο από μια βδομάδα, ανέφερε δημοσίευμα της «New York Times» στις 6 Μάρτη, «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν στείλει περισσότερα από 17.000 αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων “Javelin”, πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία, ξεφορτώνοντάς τα από γιγαντιαία στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα, ώστε να μπορούν να κάνουν το ταξίδι από ξηράς στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις».3

Η απόφαση των ΗΠΑ για αποστολή όπλων αξίας άνω των 350 εκατ. δολαρίων εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 26 Φλεβάρη. Οι αποστολές ξεκίνησαν από τις στρατιωτικές αποθήκες των ΗΠΑ, κυρίως από τη Γερμανία, μέσα σε μόλις 48 ώρες, και σε 5 μέρες είχε παραδοθεί το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Για τη σύγκριση, το προηγούμενο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ύψους 60 εκατ. δολαρίων, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο και οι αποστολές ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβρη…

Παραπομπές:

1. https://www.politico.com/news/2022/03/17/influencers-ukrainian-pr-machine-00018299

2. https://www.bostonherald.com/2022/03/10/mayors-of-boston-kharkiv-discuss-war-in-ukraine/

3. https://www.nytimes.com/2022/03/06/us/politics/us-ukraine-weapons.html

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: