Απαγόρευση της ναζιστικής Combat 18 στη Γερμανία

Η “Combat 18” είχε απλώσει τα φαιά πλοκάμια της και στην Ελλάδα, καθώς, όπως αποδείχθηκε από φωτογραφικό υλικό, μέλη της εκπαιδεύονταν στρατιωτικά μαζί με χρυσαυγίτες υπό το πρόσταγμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Την απαγόρευση της νεοναζιστικής οργάνωσης “Combat 18” στη Γερμανία ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Την ίδια στιγμή, από τις 6 το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε οικίες μελών σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η δράση της “Combat 18” είναι αντισυνταγματική, καθώς “έχει φύση συγγενική προς το ναζισμό”. Η γκρούπα αναγνωρίζει ως πρότυπό της το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και τους ηγέτες του και ο ιδεολογικός του προσανατολισμός είναι ρατσιστικός, αντισημιτικός και ξενοφοβικός, με επιθετικές βασικές αρχές. Οι “σκοποί και η δράση” της οργάνωσης κρίθηκε πως αντιβαίνουν στο ποινικό δίκαιο της χώρας. Η “Combat 18” θεωρείται ένοπλος βραχίονας μιας ήδη απαγορευμένης από το 2000 οργάνωσης στη Γερμανία, με τίτλο “Blood&Honour”.

Εκτός από την απαγόρευση και διάλυση της ομάδας, εκτός νόμου τέθηκε και τυχόν επανίδρυση υποκατάστατων οργανώσεων ή χρήση άλλων οργανώσεων για το σκοπό αυτών. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η χρήση των συμβόλων της ακροδεξιάς οργάνωσης στο δημόσιο χώρο, αλλά και σε γραπτή, ακουστική και οπτική μορφή. Ο Ζέεχοφερ, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία, δήλωσε πως: “Η σημερινή απαγόρευση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα: Η ακροδεξιά και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας”.

Η γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν υπό ιδιαίτερα έντονη πίεση τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε πέρσι τον Ιούνιο. Η αποτελεσματικότητά της για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς είναι βέβαια αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή όχι μόνο έχει βαθιά πλοκάμια σε στρατό και σώματα ασφαλείας, αλλά πολλές πτυχές της έχουν γίνει μέινστριμ στη γερμανική κοινωνία, μέσω της ανόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και τη συνακόλουθη προσπάθεια άλλων αστικών κομμάτων να μιμηθούν σε κάποια σημεία τη ρητορική της προς άγρα ψήφων.

Η “Combat 18” είχε απλώσει τα φαιά πλοκάμια της και στην Ελλάδα, καθώς, όπως αποδείχθηκε από φωτογραφικό υλικό, μέλη της εκπαιδεύονταν στρατιωτικά μαζί με χρυσαυγίτες υπό το πρόσταγμα του Ηλία Κασιδιάρη. To 2018, η αντιτρομοκρατική είχε προβεί σε συλλήψεις μελών της οργάνωσης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: