Άνετη πρωτιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία – Τρίτη η ακροδεξιά, προς νέο ιστορικό χαμηλό το PCP

Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των έξιτ πολ, που κάνουν λόγο για ποσοστά από 4% ως 6%, η σημερινή αναμέτρηση θα καταγραφεί ως νέο και μάλιστα συνεχόμενο αρνητικό ρεκόρ του κόμματος, μετά το 6,3% του 2019. 

Xωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις φαίνεται να εξελίσσονται, αν επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολ, οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, που προκηρύχθηκαν πρόωρα, αφότου πριν λίγους μήνες τερματίστηκε η συμμαχία Σοσιαλιστικού Κόμματος – ΚΚ Πορτογαλίας και Μπλόκου της Αριστεράς (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης από τους δυο ελάσσονες εταίρους.

Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και ο πρωθουπουργός Αντόνιου Κόστα αναδεικνύονται σε άνετους νικητές της αναμέτρησης, καθώς οι πρώτες μετρήσεις του δίνουν ποσοστά από 36 ως 40%, με πιθανό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας, στην οποία πόνταρε πολύ το επιτελείο του, στη λογική “να μην έρθει η δεξιά”, αλλά και να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να κυβερνήσουν “απρόσκοπτα”, από τις πιέσεις που επέβαλε το καθεστώς ψήφου ανοχής που ίσχυε από το 2015 και συνεχίστηκε μετά τις εκλογές του 2019.

Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ονομασία – κατάλοιπο της αριστερόστροφης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων), το οποίο συν τοις άλλοις αντιμετώπισε και σοβαρά εσωκομματικά θέματα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με τα πρώτα αποτελέσματα να μιλούν για ποσοστά περί το 29-32%.

Το στόχο του για κατάκτηση της τρίτης θέσης πετυχαίνει το Chega του Αντρέ Βεντούρα, ένα ακροδεξιό μόρφωμα με ρητορική που στα καθ’ημάς θα παρέπεμπε στο πάλαι ποτέ ΛΑ.ΟΣ, με τα έξιτ πολ πάντως να δίνουν μέχρι στιγμής ποσοστά με πολύ ευρύ περιθώριο λάθους, μεταξύ 4 και 8%.

Βαριά, όσο και δυστυχώς αναμενόμενη, είναι η ήττα για το ΚΚ Πορτογαλίας, το οποίο, αφού χρεώθηκε αντιλαϊκές πολιτικές στα χρόνια της ψήφου ανοχής στις κυβερνήσεις Κόστα, αναδείχθηκε από το κυβερνών κόμμα και τα φίλια ΜΜΕ και ως βασικός “υπεύθυνος” για μια τυχόν επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία. Η λογική της χαμένης ψήφου φαίνεται να επέδρασε καταλυτικά μεταξύ των ψηφοφόρων, οι οποίοι για το PCP φαίνεται να μειώνονται ίσως και στο μισό του 2015, όταν είχε λάβει περί το 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των έξιτ πολ, που κάνουν λόγο για ποσοστά από 4% ως 6%, η σημερινή αναμέτρηση θα καταγραφεί ως νέο και μάλιστα συνεχόμενο εκλογικό χαμηλό του κόμματος, μετά το 6,3% του 2019.

Στα ρηχά πέφτει και το Μπλόκο, το οποίο είχε ήδη πριν λίγους μήνες λάβει εξαιρετικά άσχημα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές της χώρας, με το 9% του 2019 πιθανότατα να υποδιπλασιάζεται απόψε. Ενδεικτικό είναι ότι αμφότερα τα κόμματα που στήριξαν τους σοσιαλιστές είδαν την πλάτη της “Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας”, ενός σχετικά νέου (2016) νεοφιλελεύθερου κόμματος που ευαγγελλίζεται ” την απόλυτη αντίθεση στο σοσιαλισμό μέσω του φιλελευθερισμού”, καθώς αυτό φαίνεται να τετραπλασιάζει τις δυνάμεις του (ένας βουλευτής και 1,3% των ψήφων το 2019), ξεπερνώντας κατά πάσα πιθανότητα το 5%.

Η παραδοσιακά μεγάλη τα τελευταία χρόνια αποχή των Πορτογάλων από τις εκλογικές διαδικασίες, επιβεβαιώθηκε μερικώς και σε αυτή την αναμέτρηση, με τα πρώτα στοιχεία να μιλούν για ποσοστά συμμετοχής ελαφρώς άνω του 50% μεν, αλλά τα μεγαλύτερα από κάθε αντίστοιχη μετά το 2005.

Αν και το νέο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, το σίγουρο φαίνεται να είναι πως η Πορτογαλία ολοένα και περισσότερο παύει να αποτελεί “εξαίρεση” στον ευρωπαϊκό κανόνα, κυρίως στο στοιχείο της μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια εκλογικής ανυπαρξίας ακροδεξιάς, ενώ επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τις ολέθριες συνέπειες των διαχειριστικών αυταπατών για το κομμουνιστικό κίνημα.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: