“Αναγκαία η κριτική στον Άσαντ, κυρίως όμως στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές κυβερνήσεις” – Συνέντευξη μέλους της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας για την αποστολή της ΠΟΔΝ στη Συρία

“Η αλληλεγγύη μας αφορά πρωτίστως το συριακό λαό και ιδίως τους εργαζόμενους, τη συριακή νεολαία και τις συντρόφισσες και τους συντρόφους εκεί.”

Πριν λίγες βδομάδες πραγματοποιήθηκε αποστολή αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στη Συρία, στην οποία συμμετείχε και η ΚΝΕ, έχοντας συναντήσεις με τη Συριακή Κομμουνιστική Νεολαία και τη Γενική Ένωση Φοιτητών Συρίας. Στην αποστολή συμμετείχαν δεκάδες αντιπροσωπείες από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ). Στο ταξίδι αυτό αναφέρθηκε το μέλος της οργάνωσης Λέο Ζαγιάντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Junge Welt, αναφερόμενος στους στόχους πριν και μετά την αποστολή, στις ευθύνες του ΝΑΤΟ και της γερμανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και στη στάση της οργάνωσής του απέναντι στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ.

Συμμετείχατε σε μια διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στη Συρία, που μεταξύ άλλων διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Πώς έγινε αυτό;

Συνολικά συμμετείχαν 92 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 55 οργανώσεις από 37 χώρες. Μετά από 7 και πλέον χρόνια η σύγκρουση στη Συρία ακόμα δεν τελείωσε. Ειδικά τώρα, που σε πολλά μέρη της χώρας ξεκινά η ανοικοδόμηση, η διεθνής αλληλεγγύη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της Γερμανίας στη σύγκρουση στη Συρία ήταν ιδιαίτερο το ενδιαφέρον μας, να συμμετάσχουμε στην αντιπροσωπεία.

Ποιος ήταν ο στόχος του ταξιδιού;

Θέλαμε να καταστήσουμε σαφές: Αυτοί που στέλνουν πυραύλους στη χώρα σας, που θέλουν να τη γονατίσουν οικονομικά, που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν ανοιχτά και κρυφά τις τρομοκρατικές συμμορίες δολοφόνων, που εξανάγκασαν πολλούς από σας στην προσφυγιά, είναι οι κυβερνήσεις των νατοϊκών χωρών. Υπάρχουν όμως σε αυτά τα κράτη κι εμάς – νέους που δραστηριοποιούνται κατά αυτού του εγκλήματος και κατά του πολέμου ενάντια στη Συρία.

Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Συρίας οδήγησε σε θάνατο, καταστροφή, προσφυγιά και διώξεις, όπως και στην αποχαλίνωση αντιδραστικών τρομοκρατικών δυνάμεων. Η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει σε αυτά τα εγκλήματα. Ακόμα κι αν στη Δαμασκό στο μεταξύ επιστρέφει βήμα – βήμα μια κάποια κανονικότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σε αυτή την πόλη γινόταν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις και ότι τα περιχώρα βρίσκονται μόλις από τον περασμένο Μάη και πάλι υπό πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης.

Οι οικονομικές κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση της χώρας έχουν αισθητές συνέπειες στον πληθυσμό και πλήττουν πρωτίστως τους απλούς ανθρώπους στη Συρία. Τα μέτρα αυτά, για τα οποία είναι συνυπεύθυνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δυσκολεύουν πολύ τη ζωή και την επιβίωση, ενώ η ανοικοδόμηση αυτή την περίοδο λόγω έλλειψεις διεθνούς βοήθειας προχωρά με αργόσυρτους ρυθμούς. Η πολιτική απομόνωση της Συρίας λόγω της διακοπής διπλωματικών επαφών, ο αποκλεισμός της χώρας από διεθνείς συναντήσεις και η δυσκολία ταξιδιών αποκόπτουν σε μεγάλο βαθμό το συριακό πληθυσμό από τις επαφές με τον έξω κόσμο.

Είστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ;

Η αλληλεγγύη μας αφορά πρωτίστως το συριακό λαό και ιδίως τους εργαζόμενους, τη συριακή νεολαία και τις συντρόφισσες και τους συντρόφους εκεί. Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι μόνο στα χαρτιά και βάσει διεθνούς δικαίου επίσημη εκπρόσωπος της Συρίας, αλλά διαθέτει εντελώς παγματικά σαφώς μεγαλύτερη νομιμοποίηση από τους ντόπιους και ξένους ισλαμιστές μαχητές που δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Η κριτική εννοείται πως είναι θεμιτή και αναγκαία – κυρίως όμως προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να γίνουμε βοηθοί εγχώριων πολεμοκάπηλων ή των συμφερόντων γερμανικών τραπεζών και εταιρειών, συμμετέχοντας στην επίθεση κατά της Συρίας. Η Συρία δεν οφείλει να δέχεται μαθήματα από κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τι σημαίνει ελευθερία. Κράτη όπως η Γερμανία, που συνεργάζονται με στρατιωτικές χούντες και αντιδραστικές μοναρχίες στην περιοχή και δεν έχουν πρόβλημα με βασανισμούς, σφαγές ή πχ τη γενοκτονία που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στην Υεμένη, δεν μπορούν να μας λένε για δημοκρατία.

Ποια θα είναι η συνέχεια μετά το ταξίδι;

Η σημαντικότερη αποστολή μας είναι τώρα να μεταφέρουμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε στις εκάστοτε χώρες, και να πληροφορήσουμε τους φίλους και συναδέλφους μας στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και τη δουλειά για την κατάσταση στη Συρία και να αντιτείνουμε κάτι στην κυρίαρχη παρουσίαση του πολέμου στη χώρα μας.

Και το μεγαλύτερο καθήκον μας ως διεθνιστές παραμένει να μην αφήσουμε να διαρραγούν οι επαφές που δημιουργήθηκαν στη Συρία. Στα πλαίσια των κοινών συμφερόντων των νέων σε όλο τον κόσμο θέλουμε να επεκτείνουμε τις ανταλλαγές επαφών στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: