“Αν λειτουργούσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δε θα είχαμε πρόβλημα με τους ξένους” – Αύξηση των ακροδεξιών επισκεπτών διαπιστώνει ο διευθυντής του Μπούχενβαλντ

Ο διευθυντής του μνημείο του στρατοπέδου στο Μπούχενβαλντ μιλά για ανησυχητικές εκφράσεις φιλοναζισμού και αντισημιτισμού στα βιβλία επισκεπτών και συστηματικές προσπάθειες παρεμπόδισης των οργανωμένων ξεναγήσεων στο χώρο από ακροδεξιούς.

Η 75η επέτειος από την απελευθέρωση του στρατόπεδου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, βρίσκει την Ευρώπη σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς και ενίσχυσης του αναθεωρητισμού της ιστορίας. Ο τελευταίος εξάλλου προωθείται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ, όπως το ευρωκοινοβούλιο, όπου πρόσφατα υπερψηφίστηκε κατάπτυστο κείμενο εξίσωσης ναζισμού – κομμουνισμού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τον κώδωνα του κινδύνου έρχεται να κρούσει ο επικεφαλής του μνημείο των στρατοπέδων Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου – Ντόρα στη Γερμανία, ο καθηγητής Φόλκχαρντ Κνίγκε. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ο Κνίγκε μίλησε για αυξημένες αναφορές στα βιβλία επισκεπτών “που περιγράφουν τον εθνικοσοσιαλισμό ως χρήσιμο και καλό για τη Γερμανία”, ενώ δε λείπουν και ανοιχτά αντισημιτικές και ρατσιστικές απόψεις, όπως “Αν τα στρατόπεδα λειτουργούσαν, δε θα είχαμε πρόβλημα με τους ξένους”.

Επιπλέον, ο καθηγητής κάνει λόγο και για οργανωμένες προσπάθειες νεοναζί και αρνητών του ολοκαυτώματος να σαμποτάρουν τις ξεναγήσεις στο χώρο, διακόπτοντάς τις για να αμφισβητήσουν τον αριθμό των θυμάτων ή την ίδια την ύπαρξη του ολοκαυτώματος.

Μόνο στο Μπούχενβαλντ, που βρίσκεται κοντά στο Βαϊμάρη, που ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα γερμανικά εδάφη, 56000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, ανάμεσά τους Εβραίοι, Πολωνοί, πολιτικοί κρατούμενοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Οι περισσότεροι πέθαναν από τις απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο (κάτι που αποτελεί αγαπημένο “επιχείρημα” των αρνητών του ολοκαυτώματος, επειδή τάχα αποδεικνεύει τον “τυχαίο” και “απρογραμμάτιστο” χαρακτήρα των θανάτων στα στρατόπεδα), πολλοί όμως εκτελέστηκαν ή έπεσαν θύματα των πειραμάτων που έκαναν πάνω τους οι ναζί, με υλικά όπως ο λευκός φώσφορος.

Το στρατόπεδο Μίτελμπαου – Ντόρα “φιλοξενούσε” εργάτες που είχαν έρθει για καταναγκαστική εργασία από τα κατεχόμενα εδάφη. Πάνω από 20000 άνθρωποι, κυρίως σλαβικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους, δουλεύοντας κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

Για τον Κνίγκε τα αίτια της ανόδου των ακροδεξιών αντιλήψεων και του θράσους με το οποίο αυτές εκφράζονται, εντοπίζονται σε μεγάλο βθαμό στην παρουσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τους ηγέτες της οποίας κατηγορεί για “ενθάρρυνση ακροδεξιού λόγου και σκέψεων”. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε λίγο παλιότερες δηλώσεις του ηγέτη του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που είχε παρουσιάσει την εποχή των ναζί ως “κουτσουλιά σε 1000 χρόνια ένδοξης γερμανικής ιστορίας”, και εκείνες του υψηλόβαθμου στελέχους Μπγιόρν Χέκε, που ζήτησε “στροφή 180 μοιρών” στην πολιτική εξιλέωσης της Γερμανίας για τα εγκλήματα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο που σε αμφότερα τα στρατόπεδα απαγορεύθηκε πέρσι η παρουσία εκπροσώπων του AfD κατά την κατάθεση στεφάνων στα θύματα. Το ίδιο το κόμμα σε πάγια βάση αρνείται ότι ενισχύει τους αρνητές του ολοκαυτώματος και τους νεοναζί, το παρελθόν και το παρόν πολλών μελών και στελεχών του, και ιδίως η ρητορική του, παρά τις απόπειρες “καμουφλάζ” διαψεύδουν στην πράξη τέτοιους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από: telegraph.co.uk

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: