“Αν δεν υπάρχει ψωμί για τον εργάτη, δεν υπάρχει ειρήνη για τα αφεντικά” – Μεγάλη διαδήλωση Τούρκων μεταλλωρύχων σε Γκέμπτζε και Προύσα

Σημαντική ήταν η παρουσία των Τούρκων κομμουνιστών στη συγκέντρωση ενάντια στην άρνηση των αφεντικών να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας με ικανοποιητικούς όρους για τους μεταλλεργάτες.

Αποφασιστικά απάντησαν Τούρκοι μεταλλωρύχοι στην αδιαλλαξία των αφεντικών, μέσω του συνδικάτου των “Ενωμένων Μεταλλεργατών” που κάλεσε σε πορεία στο Gebze την περασμένη Κυριακή. Η διαδήλωση έρχεται ως προειδοποιητικό χτύπημα στην άρνηση της ένωσης εργοδοτών MESS να υπογράψουν συλλογική σύμβαση για τους 130000 περίπου μεταλλεργάτες της Τουρκίας με ικανοποιητικούς για εκείνους όρους. Οι εργάτες αρνούνται να αποδεχτούν την αύξηση 8% στο ημερομίσθιο, πολύ πίσω από τον καλπάζοντα πληθωρισμό της Τουρκίας, ούτε τις ελαστικές συνθήκες εργασίες που προτείνουν τα αφεντικά και ζητούν αυξήσεις στο 25%. Προειδοποιούν ότι αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε απεργία στις 5 Φλεβάρη.

Εκατοντάδες λοιπόν εργάτες της Ρενώ, της Μπος και της τουρκικής Τοφάς, συγκεντρώθηκαν στο Γκέμπτζε, αλλά και στην Προύσα φωνάζοντας συνθήματα όπως “Το δικαίωμά μας στην απεργία δεν μπορεί να αποτραπεί”, “Δε θα γίνουμε σκλάβοι των αφεντικών” και “Αν δεν υπάρχει ψωμί για τον εργάτη, δεν υπάρχει ειρήνη για τα αφεντικά”.

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή η ορχήστρα Γιαπιτσιλάρ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους αγώνες της εργατικής τάξης. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Προοδευτικής Ένωσης Συνδικάτων της Τουρκίας Αρζού Τσερκέζογλου, χαιρετίζοντας τους μεταλλεργάτες που δεν υποχώρησαν μπροστά στο αφεντικό. Τον ακολούθησε ο συνδικαλιστής Αντνάν Σερντάρογλου, λέγοντας: “Το κεφάλαιο, τα αφεντικά του μετάλλου, οι αστοί, το αντεργατικό ΑΚΡ (σ.σ το κόμμα του Ερντογάν) είναι εναντίον μας. Είναι εχθροί όσων προοδεύουν. Λέμε στους εχθρούς της τάξης μας: Η ελευθερία θα έρθει σε αυτή τη χώρα από την εργατική τάξη”, προσθέτοντας πως τα συνδικάτα θα αγνοήσουν κάθε πιθανή απαγόρευση της απεργίας τους από την κυβέρνηση.

Αισθητή ήταν η παρουσία του ΤΚΡ στη διαδήλωση, όπου μέλη και φίλοι συμμετείχαν με τις σημαίες τους και το σύνθημα “Τα αφεντικά θα νιώσουν την καυτή μας ανάσα”, όπως ονομάστηκε η καμπάνια αλληλεγγύης που οργάνωσε το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε χώρους δουλειάς και γειτονιές σε όλη τη χώρα.

Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν τα τραγούδια και οι χοροί των εργατών, ως σημάδι αγωνιστικής διάθεσης και αποφασιστικότητας:

Metal işçisinin grev halayları şimdiden Gebze sokaklarında kuruldu!

Gepostet von Metal İşçisinin Sesi am Sonntag, 19. Januar 2020

Με πληροφορίες από Our Balkans και sol.org.tr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: