“Αν δεν έχετε οινόπνευμα, απολυμανθείτε με βενζίνη” – Αδιανόητες συμβουλές του προέδρου Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες προς τα φτωχά στρώματα για τον κορονοϊό

Την ώρα που η πρωτεύουσα Μανίλα ξαναμπαίνει σε τοπικό λοκντάουν, ο πρόεδρος της χώρας απειλεί υγειονομικούς και διαφημίζει τη χρήση βενζίνης ως φτηνού αντισηπτικού.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εξάπλωση της πανδημίας στις Φιλιππίνες, όπου οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και οι νεκροί τις 2000, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι.

Από την περασμένη Τρίτη μάλιστα, η πρωτεύουσα Μανίλα και τα περίχωρά της, συνολικά δηλαδή πάνω από 27 εκ. άνθρωποι ξαναμπήκαν σε λοκντάουν για δυο βδομάδες, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα κρούσματα. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα τραίνα παραμένουν εκτός βασικών οδικών αρτηριών, ενώ η αστυνομία κάνει μπλόκα για τον έλεγχο των οδηγών που επιτρέπεται να κάνουν μόνο αναγκαίες μετακινήσεις. Οι πτήσεις από και προς τη Μανίλα έχουν εν πολλοίς ακυρωθεί, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδυνές ώρες.

Παρότι οι Φιλιππίνες είχαν ένα από τα πιο μακροχρόνια και αυστηρά λοκντάουν διεθνώς από την αρχή της πανδημίας, με συμμετοχή του στρατού στην επιβολή του, ο βεβιασμένος τρόπος επανανοίγματος της οικονομίας και η συνεχιζόμενη έλλειψη τεστ και κατάλληλων υποδομών υγείας, απλά είχε ως αποτέλεσμα μια πιο δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού, την ώρα που τα πιο αδύναμα στρώματα καλούνται να πληρώσουν ξανά τις περισσότερες συνέπειες της κρίσης.

Ενδεικτικό για την κατάσταση αποσάθρωσης που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας, είναι πως δυο μεγάλα κρατικά νοσοκομεία στη Μανίλα αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά λόγω έκρηξης κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ μια σειρά ιδιωτικά νοσοκομεία αρνούνται να αναλάβουν ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών.

Ο αυταρχικός πρόεδρος Ντουτέρτε, επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους ίδιους τους υγειονομικούς για την κατάσταση, απειλώντας τους με καταστολή αν τολμήσουν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας: “Αν σηκώσετε επανάσταση, θα μου δώσετε το ελεύθερο να στήσω μια αντεπανάσταση. Πόσο εύχομαι να το κάνετε”, δήλωσε προκλητικά σε βραδυνό του διάγγελμα την Κυριακή.

Οι απειλές αυτές έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Ντουτέρτε, ζηλεύοντας μάλλον τη δόξα του Τραμπ που διαφήμιζε την κατάποση χλωρίνης, παρότρυνε τους φτωχότερους συμπολίτες του “αν δεν υπάρχει οινόπνευμα, κυρίως για τους φτωχούς, να πάνε απλά σε ένα βενζινάδικο και να χρησιμοποιήσουν βενζίνη για την απολύμανση”, προσθέτοντας μάλιστα “Δεν κάνω πλάκα, δεν κάνω πλάκα”.

Την ίδια στιγμή, ο Ντουτέρτε σκορπίζει παραπλανητικές ελπίδες για το εμβόλιο, ισχυριζόμενος πως “είναι πολύ κοντά” και ότι “αργά ή γρήγορα, ο ιός που καταβρόχθισε τόσες ζωές θα σταματήσει”. Στην πραγματικότητα, ακόμα και στην – όχι βέβαιη – περίπτωση της παραγωγής ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στις αρχές του επόμενου έτους, η μαζική παραγωγή που θα κάλυπτε τις παγκόσμιες ανάγκες είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία των Φιλιππίνων είναι τεράστιες, με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 17,7%, ενώ τα εμβάσματα μεταναστών στο εξωτερικό, που αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος της χώρας, έπεσαν κατά 19,3% το Μάιο. Τα νέα περιοριστικά μέτρα εξανεμίζουν τις προσδοκίες ανάκαμψης για το άμεσα ορατό μέλλον.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: