Αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας

Όλο το τελευταίο διάστημα, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των σύμμαχων κυβερνήσεών τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τη συνεργασία των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων.

Στις 9 Οκτώβρη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σε συνεννόηση με το ΚΚ Βενεζουέλας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και την αλληλεγγύη με το λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας.

Στην τηλεδιάσκεψη ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ενημέρωσε τα κόμματα της ΔΚΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση του ΚΚ Βενεζουέλας, απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σύντομες τοποθετήσεις των κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Τα κόμματα της ΔΚΕ εξέδωσαν το παρακάτω κείμενο αλληλεγγύης στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας:

«Όλο το τελευταίο διάστημα, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των σύμμαχων κυβερνήσεών τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τη συνεργασία των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων. Σκοπός τους είναι να ανατρέψουν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να πλήξουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας, να αρπάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.

Την ίδια στιγμή, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται από τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους, με αναίρεση εργατικών – λαϊκών κατακτήσεων. Γίνεται όλο και πιο φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, εντός των ορίων του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, το ΚΚ Βενεζουέλας δίνει σκληρή μάχη για την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την καταπολέμηση των ρεφορμιστικών και υποτακτικών πολιτικών της κυβέρνησης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού, και εντείνει τις προσπάθειες για να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και γενικότερα τις λαϊκές δυνάμεις και τη νεολαία, ως προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να προωθήσει ένα πραγματικά επαναστατικό προτσές στη χώρα του.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουμε στη “Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση”:

  • Καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, με τη συνεργασία της ντόπιας αντίδρασης και απαιτούμε να αρθούν τώρα όλα τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού και οι κυρώσεις ενάντια στη Βενεζουέλα.

  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τον λαό της Βενεζουέλας, που είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα της χώρας τους.

  • Ειδικότερα εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Βενεζουέλας και καταδικάζουμε τις συκοφαντικές επιθέσεις που γίνονται εναντίον του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ΚΚ Βενεζουέλας και στην “Επαναστατική Λαϊκή Εναλλακτική” στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: