Ακροδεξιός κολλητός της Χρυσής Αυγής ο νέος πρόεδρος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου

Θαυμαστής των φλαμανδικών Ες – Ες και ομιλητής εκδήλωσης της ΧΑ ο Φίλιπ ντε Βίντερ, που όντας ήδη αντιπρόεδρος, αναλαμβάνει προσωρινά στη θέση του παραιτηθέντος μετά από σκάνδαλα προέδρου του κοινοβουλίου της Φλάνδρας στο Βέλγιο.

Ο αέρας δημοκρατίας που φυσάει πάνω από την ΕΕ συνεχίζει να σαρώνει την ήπειρο, αυτή τη φορά με την ανάδειξη του Φίλιπ ντε Βίντερ, ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού αποσχιστικού κόμματος “Vlaams Belang” στη θέση του προέδρου της Φλαμανδικής βουλής. Ο ντε Βίντερ αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση ξαφνικά την Πέμπτη, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Κρις βαν Ντάικ, από το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα “Φλαμανδική Συμμαχία”. H παραίτηση ήρθε μετά από διαδοχικά σκάνδαλα αυτή την εβδομάδα, το πρώτο ότι συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος και το δεύτερο ότι βοήθησε συνοδό πολυτελείας στη διάπραξη οικονομικής απάτης σε βάρος του βελγικού δημοσίου.

Ο ντε Βίντερ, καίτοι εγγονός αντιστασιακού, από νωρίς δραστηριοποιήθηκε στη φιλοναζιστική ακροδεξιά της χώρας του. Στις 6 Νοέμβρη 1988 επισκέφτηκε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του, ανάμεσά τους ο γνωστός νεοναζί Μπερτ Έρικσον, το γερμανικό πολεμικό κοιμητήριο, με 40.000 πεσόντες της Βέρμαχτ, για αν αποτίσει φόρο τιμής και να αφήσει λουλούδια στους τάφους 38 Φλαμανδών μελών των Ες – Ες, αλλά παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία. Οι στενές του σχέσεις με το φλαμανδικό δοσιλογισμό επιβεβαιώθηκαν και το 2001, όταν άνοιξε συγκέντρωση πρώην συνεργατών των Ες – Ες με το σύνθημα “Η τιμή μου είναι η αφοσίωση”, το επίσημο μότο αυτού του ναζιστικού σώματος. Σε πολλές συνεντεύξεις του έχει δικαιολογήσει τους Φλαμανδούς εθνικιστές για τη συνεργασία τους με τους ναζί, στο όνομα της καταπολέμησης του κομμουνισμού, προσθέτοντας πως “δεν ήταν όλοι οι αντισημίτες” κι ότι “ο εβραϊκός λαός πρέπει να το καταλάβει αυτό”.

Ο Φλαμανδός ακροδεξιός αποτέλεσε στο παρελθόν εκλεκτό προσκεκλημένο και ομιλητή της πρόσφατα εκπαραθυρωμένης από τη βουλή ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, ξεκαθαρίζοντας ακόμα περισσότερο το ιδεολογικό προφίλ του νέου προέδρου. Ο ντε Βίντερ δεν αναμένεται να μείνει για πολύ στη θέση του, αφού σύντομα η “Φλαμανδική Συμμαχία” θα εκλέξει νέο υποψήφιο από τις γραμμές της. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο Βέλγιο, στην έδρα της ΕΕ, ο ντε Βίντερ ήταν απρόσκοπτα αντιπρόεδρος του φλαμανδικού κοινοβουλίου, θέση εξάλλου που τον κατέστησε αυτόματα προσωρινό έστω διάδοχο του βαν Ντάικ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: