Ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται από νεοναζιστικό Ουκρανικό τάγμα χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση

Παρά την απορρόφηση του τάγματος Αζόφ στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν στρατιωτικά τις αρχές της Ουκρανίας με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε «τεχνική και προγραμματική υποστήριξη και θέματα ασφάλειας», εν ονόματι της καταπολέμησης της «ρωσικής επιθετικότητας».

Τη σύμπνοια ναζιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και ακροδεξιών ρατσιστικών οργανώσεων των ΗΠΑ αναδεικνύει πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών από το FBI σε βάρος τεσσάρων Αμερικανών ρατσιστών μέλών της οργάνωσης λευκών εθνικιστών RAM (Rise Above Movement) για βίαιη επίθεση σε αντιφασίστες διαδηλωτές, περιλαμβανομένων των γεγονότων στο Σάρλοτσβιλ πέρσι, όταν και είχε χάσει τη ζωή της νεαρή διαδηλώτρια.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν το ίντερνετ για να συντονίζουν την παραστρατιωτική τους εκπαίδευση ενόψει των ακροδεξιών συγκεντρώσεων, προβάλλοντας τη δράση τους για προσέλκυση νέων μελών.

Ένα από τα μέλη ταξίδεψε σε Γερμανία, Ιταλία και Ουκρανία για συνάντηση με ομοϊδεάτες του, ανάμεσά τους με την Ολένα Σεμενγιάκα, ηγετική μορφή του κόμματος «Διεθνές τμήμα των Εθνικών Στρατιωτικών Σωμάτων», που θεωρείται πολιτική έκφραση του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία, γνωστού για την νεοναζιστική ιδεολογία και δράση του. Σύμφωνα με το FBI, to τάγμα Αζόφ συμμετείχε στην εκπαίδευση και την παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση των Αμερικανών ακροδεξιών της RAM κι άλλων παρεμφερών οργανώσεων.

Το ενδιαφέρον είναι πως η άνοδος της επιρροής του τάγματος οφείλεται άμεσα στη στήριξη που του παρείχε για χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση στα πλαίσια της ανάμειξής της στο Ουκρανικό ζήτημα, ενώ εμμέσως η βοήθεια αυτή συνεχίζεται, καθώς το τάγμα έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας εδώ και λίγα χρόνια. Ο ιδρυτής της Αντρέι Μπλίτσκι, βουλευτής της ουκρανικής Ράντα είχε πει κάποτε πως: «Η ιστορική αποστολή του έθνους μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι να ηγηθούμε της λευκής φυλής στον κόσμο σε μια τελική σταυροφορία για την επιβίωσή τους».

Παρά την απορρόφηση του τάγματος Αζόφ στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν στρατιωτικά τις αρχές της Ουκρανίας με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε «τεχνική και προγραμματική υποστήριξη και θέματα ασφάλειας», εν ονόματι της καταπολέμησης της «ρωσικής επιθετικότητας».

Το 2015 μάλιστα ένα μέλος του τάγματος είχε μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της εκπαίδευσής του από Αμερικανούς εκπαιδευτές και εθελοντές, αναφέροντας επίσης Αμερικανούς εθελοντές μηχανικούς και γιατρούς που ακόμα τους βοηθούσαν εκείνη τη στιγμή.

Παρά την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση αυτής της βοήθειας στις ΗΠΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα αντιτάχθηκε στις προσπάθειες του Κογκρέσου να περιορίσει αυτή ροή βοήθειας, ενώ η τελευταία απαγορεύτηκε, τυπικά τουλάχιστον, μόλις μέσα στο 2018.

Το ναζιστικό τάγμα εξακολουθεί να λαμβάνει βοήθεια από έναν απρόσμενο φαινομενικά σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο φαίνεται πως, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, αναλαμβάνει να κάνει τη βρωμική δουλειά όταν ο μεγάλος προστάτης και σύμμαχός του έχει εκτεθεί υπερβολικά με την ανοιχτή στήριξη φασιζόντων και καταπιεστικών καθεστώτων όπου γης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση ρατσιστικών τρομοκρατικών ομάδων στις ΗΠΑ έχει περικοπεί από τη διακυβέρνηση Τραμπ, που διοχετεύει τους σχετικούς πόρους σχεδόν αποκλειστικά στον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Με πληροφορίες από mintpressnews.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: