Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Ρωσία;

Τα συνταξιοδοτικά όρια για τους Ρώσους έχουν μείνει μέχρι τώρα στα επίπεδα που ίσχυαν στο σοβιετικό κράτος: στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κι αυτή είναι μια από τις λίγες κατακτήσεις που έχουν μείνει όρθιες από τα χρόνια του σοσιαλιστικού παρελθόντος.

Το έδαφος φαίνεται πως προετοιμάζεται μεθοδικά καιρό τώρα, με διάφορα δημοσιεύματα και δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντ. Μεντβέντεφ, δείχνοντας πιθανότατα τις προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, μετά την επανεκλογή του Πούτιν. Δυο προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής, μία από το υπουργείο οικονομικών που ζητά αύξηση του ορίου ενός έτους κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 65 ετών για άνδρες και γυναίκες, κι εκείνη του πρώην υπουργού οικονομικών και ανεπίσημου συμβούλου του Πούτιν, Αλεξάντρ Κούντριν, που προτείνει ετήσια αύξησης τριών μηνών για τις γυναίκες ως τη συμπλήρωση του ορίου των 63 και τεσσάρων για τους άντρες ως τη συμπλήρωση των 65.

Τα συνταξιοδοτικά όρια για τους Ρώσους έχουν μείνει μέχρι τώρα στα επίπεδα που ίσχυαν στο σοβιετικό κράτος: στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κι αυτή είναι μια από τις λίγες κατακτήσεις που έχουν μείνει όρθιες από τα χρόνια του σοσιαλιστικού παρελθόντος.

Ο Μεντβέντεφ μάλιστα φέρεται να έχει δηλώσει πως τα όρια αυτά θεσπίστηκαν στη Σοβιετική Ένωση το 1930, που ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 40 χρόνια! Κατά συνέπεια, η αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής καθιστά αναγκαία και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Με τη διαφορά όμως πως, αφενός το προσδόκιμο ζωής ήταν ήδη στα 47 χρόνια τη δεκαετία του ’30 με ραγδαία αυξητική τάση, αφετέρου ότι στη μετα-σοβιετική Ρωσία, το μέσο προσδόκιμο ζωής είχε πέσει δραματικά τα πρώτα χρόνια από την επικράτηση της αντεπανάστασης (υπερέβαινε τα 70, αλλά έπεσε κάτω από τα 60, για να ανέβει ξανά στη συνέχεια ), που είναι η πιο μακάβρια απόδειξη για τις καταστρεπτικές συνέπειες της αντεπανάστασης. Ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν μάλιστα το 2015, όταν είχε ξαναφουντώσει η συγκεκριμένη συζήτηση που για χρόνια διεξάγεται στη χώρα, δήλωνε αντίθετος στην πρόταση του τότε υπουργού οικονομικών του για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε εκείνη τη φάση, υπογραμμίζοντας πως το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες ήταν μόνο στα 65,5 έτη.  Ήδη από τότε ωστόσο έκανε λόγο για ανάγκη “ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, για να καταλάβουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει”. Το 2016 ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η ηλικία συνταξιοδότησης θα έπρεπε να ανέβει, αλλά δεν είχε ακόμα έρθει η ώρα. Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου δε μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν έχει έρθει τώρα αυτή η ώρα. Σίγουρα όμως η διαρκής ανακίνηση της συγκεκριμένης συζήτησης δεν προμηνύει τίποτε το ευχάριστο για το συνταξιοδοτικό μέλλον των Ρώσων εργαζομένων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: