Αύξηση – κοροϊδία 1% στους μισθούς των νοσηλευτών ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση – Με απεργία προειδοποιούν τα συνδικάτα των υγειονομικών

Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ μάλιστα επιχείρησε να εμφανίσει την κίνηση αυτή ως δείγμα μεγάλης στήριξης, υποστηρίζοντας πως οι μισθοί των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων έχουν παγώσει, επικαλούμενος τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Την ώρα που η Βρετανία μόλις έχει αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες να βγαίνει από το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε πως ανταμοίβει την τεράστια προσφορά των νοσηλευτών του NHS με το εξαιρετικά “γενναιόδωρο” 1% αύξησης στους μισθούς. Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ μάλιστα επιχείρησε να εμφανίσει την κίνηση αυτή ως δείγμα μεγάλης στήριξης, υποστηρίζοντας πως οι μισθοί των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων έχουν παγώσει, επικαλούμενος τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, η αύξηση που ανακοινώθηκε, ισοδυναμεί με μείωση σε πραγματικές τιμές, καθώς βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Τα ψίχουλα αυτά έρχονται σε προκλητική αντίθεση με τους πακτωλούς δισεκατομμυρίων που έχουν λάβει οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις στη Βρετανία στη διάρκεια της πανδημίας.

Οργισμένη είναι η αντίδραση των νοσηλευτών, που μέσω του συνδικάτου τους καλούν την ερχόμενη Πέμπτη στις 20.00 σε “μαζικό αργό χειροκρότημα”, ως μια καυστική εκδοχή των χειροκροτημάτων που διοργανώνονταν επί μήνες στη Βρετανία στη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου κύματος.

Η αύξηση του 1% θα αφορά εκτός από τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, με εξαίρεση τους γενικούς γιατρούς και τους οδοντιάτρους.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός υγείας Χάνκοκ ισχυρίστηκε προκλητικά πως τα τελευταία τρία χρόνια οι νοσηλευτές έχουν λάβει αθροιστικά 12% αύξηση στο μισθό τους, προαναγγέλλοντας χιλιάδες νέες προσλήψεις. Ο ίδιος δε δίστασε να να επικαλεστεί ακόμα και τη γιαγιά του, που ήταν νοσοκόμα, για να υποστηρίξει πως “δεν υστερώ από κανέναν στο θαυμασμό μου για τους νοσηλευτές”. Μόλις πέρσι, στην αρχή της πανδημίας ο ίδιος είχε υποσχεθεί πως “θα παλέψει” ώστε το προσωπικό των νοσοκομείων να λάβει μια “δίκαιη ανταμοιβή” για την προσφορά του.

Το συνδικάτο RNC διαθέτει 450.000, τα οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν σε περίπτωση εξαγγελίας απεργίας, που μοιάζει αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, καθώς, όπως δήλωσε η γγ του συνδικάτου Ντέιμ Ντόνα Κίνερ, η αύξηση ισοδυναμεί με μόλις 3.50 λίρες την εβδομάδα για μια νοσοκόμα με πολλά χρόνια εμπειρίας. “Είναι αξιοθρήνητο και βαθιά απογοητευτικό. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνα εκτός επαφής με το νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους του NHS και την κοινή γνώμη”. Ως προπαρασκευαστική ενέργεια για την κήρυξη απεργίας, το διοικητικό συμβούλιο του RCN ψήφισε για τη δημιουργία ταμείου 35 εκ. λιρών ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα μέλη σε περίπτωση απεργίας.

Σε κάποια μορφή κινητοποίησης αναμένεται να προχωρήσει και η Βρετανική Ιατρική Ένωση, που εκπροσωπεί 159000 γιατρούς, υπό μορφή άρνησης επιπλέον βαρδιών και προσφορά μόνο των προβλεπόμενων από τη σύμβαση εργασίας ωρών εργασίας.

Στη χώρα μας πάλι, η κυβέρνηση έχει λύσει τέτοιου είδους προβλήματα, παγώνοντας τους μισθούς και μην κάνοντας παρά ελάχιστες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, κι αυτές κυρίως προσωρινού χαρακτήρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: