Αύξηση δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ – Σταθερά πρωτοπόρος η Ελλάδα

Οι περισσότεροι σύμμαχοι εξακολουθούν να βλέπουν με το κυάλι τις επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στον τομέα των νατοϊκών δαπανών.

Παρά το βαρύ κλίμα στο οποίο διεξήχθη η σύνοδος του ΝΑΤΟ, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, δεσμευόμενες να ξοδεύουν πάνω από 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικά προγράμματα. Προς το παρόν η εν λόγω αύξηση δεν επιβεβαιώνεται από άλλους ηγέτες. Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε πως υπάρχει συμφωνία αύξησης, αλλά πως επαναλήφθηκε η συμφωνία του 2014, που προέβλεπε όλες οι χώρες ως το 2024 να αυξήσουν το ποσοστό σε 2% επί του ΑΕΠ τους. Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με την πρόθεση του Τραμπ στο μέλλον ο στόχος να ανέλθει στο 4%. Υπενθυμίζουμε ότι Τραμπ, που δήλωσε κατά τον τερματισμό της συνόδου “ενθουσιασμένος από το πνεύμα συνεργασίας στην αίθουσα”, είχε πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου προβεί σε μια σειρά τιτιβισμάτων και δηλώσεων, κατηγορώντας άλλες χώρες μέλη, κυρίως τη Γερμανία πως δεν πληρώνουν αρκετά για την “προστασία τους από τη Ρωσία” κι ότι προκαλούν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εξάλλου δια στόματος του υπουργού οικονομικών του πριν λίγους μήνες είχε συνδέσει ευθέως το ζήτημα των νατοϊκών εξοπλισμών των χωρών-μελών με την επιβολή ή μη νέων δασμών στο αμερικανικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Για τη Γερμανία μάλιστα δε δίστασε χθες να δηλώσει πως είναι “απόλυτα ελεγχόμενη” από τη Ρωσία λόγω ενεργειακής εξάρτησης, με την καγκελάριο Μέρκελ να απαντά με αντισοβιετικές αιχμές πως “έχει ζήσει και η ίδια κατοχή ενός τμήματος της χώρας της από τη Σοβιετική Ένωση”, αλλά “χαίρεται που η Γερμανία μπορεί να κάνει αυτόνομη πολιτική και να λαμβάνει αυτόνομες αποφάσεις”. Υπενθύμισε ωστόσο πως η χώρα της διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και σε απόλυτους αριθμούς συνεισφέρει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στη συμμαχία μετά τις ΗΠΑ.

Υπάρχει και μία χώρα που δεν ανησυχεί για όλα αυτά, πιθανότατα προσδοκώντας και σε οφέλη από αυτούς τους ενδοσυμμαχικούς καβγάδες, καθώς αποσπά διαρκώς τα εύσημα των Αμερικανών για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ σε ποσοστό επί του ΑΕΠ που προορίζεται για νατοϊκούς εξοπλισμούς, ένα σεβαστό 2.36%, πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.12%. Όλα αυτά μάλιστα παρά τα μνημόνια, από τα οποία ως γνωστόν βγαίνουμε τον Αύγουστο οπότε μπορεί να πάρουμε κι από μόνοι μας την πρωτοβουλία να ανεβάσουμε το ποσοστό για το ΝΑΤΟ στο 4%, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: