Αδιανόητη απόφαση στην Ισπανία – Αθώοι για βιασμό πέντε άντρες που ασέλγησαν σε 14χρονη επειδή ήταν “αναίσθητη”

Οι δράστες απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού, καθώς το θύμα τους, μια 14χρονη κοπέλα, ήταν αναίσθητη την ώρα που διαδοχικά ασέλγησαν πάνω της, άρα δε χρειάστηκε να ασκήσουν βία

Όχι, δε συνέβη σε κάποια ισλαμική χώρα, από αυτές όπου προέρχονται πρόσφυγες που απειλούν να “αλλοιώσουν” τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις δυτικές αξίες. Οι οποίες φαίνεται πως περιλαμβάνουν την αθώωση βιαστών, με την προϋπόθεση, το θύμα να μην καταλάβαινε τι του συμβαίνει. Έτσι τουλάχιστον δείχνει δικαστική απόφαση στη Βαρκελώνη, όπου πέντε άντρες, τότε ηλικίας 19 ως 26 ετών, απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού, καθώς το θύμα τους, μια 14χρονη κοπέλα, ήταν αναίσθητη την ώρα που διαδοχικά ασέλγησαν πάνω της, άρα δε χρειάστηκε να ασκήσουν βία. Το σκεπτικό των δικαστών, παρά την ανατροπή ανάλογης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας πριν λίγους μήνες, είναι πως βάσει του ποινικού κώδικα της χώρας, που φαίνεται πως έχει έντονα τα κατάλοιπα της φρανκικής περιόδου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση υφίσταται μόνο με την προϋπόθεση της χρήσης βίας ή του εκφοβισμού του θύματος. Επειδή όμως το θύμα ήταν αναίσθητο, οι δράστες, για την ακρίβεια πέντε από τους έξι αρχικά κατηγορούμενος καταδικάστηκαν για το σαφώς ελαφρύτερο αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης σε ποινές 10 ως 12 ετών, αντί 15 ως 20 που προβλέπονται για τους βιαστές.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Μανρέσα της Καταλωνίας τον Οκτώβρη του 2016, σε ένα πάρτι με αλκοόλ και ναρκωτικά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Η κοπέλα, υπό την επήρεια ουσιών δε θυμάται παρά αποσπασματικά την επίθεση των αντρών, ένας εκ των οποίων ήταν γνωστός της και ήξερε την ηλικία της, που τη βίασαν ο ένας μετά τον άλλων με τα λόγια:

«Είναι η σειρά σου. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας, χωρίς καθυστερήσεις».

Έντεκα μάρτυρες κατέθεσαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό κι ότι δέχτηκαν απειλές από κάποιους εκ των κατηγορουμένων για να μη μιλήσουν. Παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη τους για βιασμό, οι δικαστές αποφάσισαν ότι το θύμα: «Δεν γνώριζε τι έκανε και τι όχι και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να συναινέσει ή να φέρει αντιρρήσεις στις σεξουαλικές σχέσεις που είχαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι μαζί της».

Μάλιστα, για να χρυσώσουν το χάπι, οι δικαστές επιδίκασαν αποζημίωση 12000 ευρώ στη 17χρονη σήμερα κοπέλα, τα τραύματα της οποίας δεν έχουν φυσικά επουλωθεί, ενώ η ίδια εξακολουθεί να δέχεται ψυχολογική βοήθεια.

Η ετυμηγορία σκόρπισε οργή στο ισπανικό διαδίκτυο και σε γυναικείες οργανώσεις, που κάνουν λόγω για “πατριαρχική δικαιοσύνη” και ζητούν άμεση αναθεώρηση του ισπανικού ποινικού κώδικα, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις περιπτώσεις που το θύμα αντικειμενικά δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. Θεωρητικά, σχετική επιτροπή έχει ήδη συσταθεί από το 2018, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ως σήμερα.

Με πληροφορίες από: stuff.co.nz

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: