“Άδεια να σκοτώνουν” έλαβαν στρατός και αστυνομία από την ψευδοπρόεδρο της Βολιβίας – Απελαύνονται οι Κουβανοί γιατροί από τη χώρα

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή η Ζανίνε Ανιές, στρατιωτικοί και αστυνομικοί απαλλάσσονται από κάθε ποινική δίωξη εφόσον αφορά την “αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας”

Σαν να μην ήταν ήδη σαφείς οι προθέσεις των πραξικοπηματιών στη Βολιβία, καθώς ήδη από τότε που ο Μοράλες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν ενάντια στην εκτροπή, πλέον η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος Ζανίνε Ανιές έδωσε και θεσμική νομιμοποίηση – την οποία βέβαια η ίδια δε διαθέτει στην πραγματικότητα – στο λουτρό αίματος από τους ένστολους της Βολιβίας. Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή, στρατιωτικοί και αστυνομικοί απαλλάσσονται από κάθε ποινική δίωξη εφόσον αφορά την “αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας”. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται πλέον και η χρήση πυροβόλων όπλων ενάντα σε πολίτες. Είναι τέτοια η αψήφηση οποιασδήποτε έννοιας δικαίου και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που ακόμα και η κυριαρχούμενη από τον προσκείμενο στις ΗΠΑ Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών οργάνωση CIDH (Διαμερικανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων) αναγκάστηκε να καταδικάσει το διάταγμα το Σάββατο, ως “παραβίαση των διεθνών συνθηκών”, καθώς προωθεί τη βίαιη καταστολή.

Μόλις μια μέρα πριν, την περασμένη Πέμπτη, είχαν σκοτωθεί 9 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί πάνω από 100 στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοράλες. Όλοι οι νεκροί έφεραν ίχνη από πυροβόλα όπλα, με την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Michelle Bachelet (πρώην κεντροαριστερή πρόεδρος της Χιλής) να περιορίζεται σε δηλώσεις καταδίκης της “αχρείαστης και αναντίστοιχης” βίας των σωμάτων καταστολής.

Το πραξικοπηματικό καθεστώς στρέφεται επίσης εναντίον και των Κουβανών γιατρών, όπως είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα ο ακροδεξιός – δημοκρατικό εκλεγμένος εν προκειμένω – πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου. Εκατοντάδες γιατροί απελαύνονται από τη χώρα, ενώ μάλιστα την περασμένη εβδομάδα αρκετοί εξ αυτών είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο μετά από παρέμβαση της Αβάνας. Σήμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη σύλληψη της επικεφαλής της ιατρικής μπριγάδας Δρ. Γιοάντρα Μούρο Βάγιε, ήταν παρόντες και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Βολιβία, ενώ κατά τον Κουβανό υπουργό εξωτερικών πάνω από το σημείο της σύλληψης εθεάθη διπλωματικό όχημα των ΗΠΑ. Οι πρώτοι 224 ιατροί έφτασαν στην πατρίδα τους το Σάββατο το βράδυ.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: