75 άτομα στην Αίγυπτο καταδικάστηκαν εις θάνατον για καθιστική διαμαρτυρία

Κατηγορούνται για τα πολύνεκρα επεισόδια σε διαδηλώσεις του 2013, για τις οποίες ωστόσο μέλη των σωμάτων ασφαλείας δε λογοδότησαν ποτέ.

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 75 άτομα, ανάμεσά τους και ηγέτες των απαγορευμένων “Αδελφών Μουσουλμάνων”, σε θάνατο, στα πλαίσια μιας μαζικής δίκης 700 ατόμων. Τον τελικό λόγο θα έχει ο μεγάλος Μουφτής, παρότι τυπικά η συμβουλή του δεν είναι νομικά δεσμευτική. Οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλουν τις συνθήκες της δίκης ως άδικες και αντισυνταγματικές.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για υποκίνηση βίας στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την πτώση του προέδρου Μόρσι, τον Αύγουστο του 2013. Εκατοντάδες διαδηλωτές και δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν ο βραβευμένος Μαχμούντ Αμπάν Ζειντ  γνωστός ως Σακάν. Από τότε κρατείται στις φυλακές με διάφορες κατηγορίες, ενώ η απόφαση για την υπόθεσή του αναβλήθηκε το Σάββατο.

Μετά τα επεισόδια, υπήρξαν πολλές διώξεις κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προήλθε και ο πρώην πρόεδρος οι οποίοι θεωρούνται σήμερα τρομοκρατική οργάνωση από τις Αιγυπτιακές αρχές.

Παρά τις συλλήψεις χιλιάδων πολιτών έκτοτε, μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ούτε ανακριθεί μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας που ενεπλάκησαν στα αιματηρά επεισόδια του 2013.

Με πληροφορίες από: reuters.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: