60 ΛΟΑΤ οργανώσεις καλούν σε μποϊκοτάζ της Eurovision και του Pride στο Ισραήλ

Οι υπογράφοντες το κάλεσμα κατηγορούν το Ισραήλ πως «αποσπά την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων» και προωθεί την ατζέντα ροζ ξεπλύματός του.

Η περσινή νίκη του Ισραήλ στη Eurovision στο όνομα της «διαφορετικότητας» αξιοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για μια εκστρατεία ξεπλύματος της πολιτικής του, αλλά και για την προώθηση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της χώρας, με τη νικήτρια Νέτα Μπαρζιλάει να αναγγέλλει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στην πόλη από σκηνής.

Η απόπειρα αυτή όμως συναντά αντίσταση από μια κοινότητα που κατεξοχήν συνδέεται με το μουσικό διαγωνισμό. Έτσι λοιπόν, πάνω από 60 ομάδες ΛΟΑΤ από 20 χώρες καλούν σε μποΪκοτάζ της φετινής διοργάνωσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, προτρέποντας κι άλλες οργανώσεις να λάβουν θέση.

Οι υπογράφοντες το κάλεσμα κατηγορούν το Ισραήλ πως «αποσπά την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων» και προωθεί την ατζέντα ροζ ξεπλύματός του (pinkwashing), την κυνική χρήση των δικαιωμάτων των γκέι για να αποσπάσει την προσοχή και να κανονικοποίηση την ισραηλινή κατοχή, τον αποικιοκρατικό εποικισμό και το απαρτχάιντ».

Το κείμενο αυτό έρχεται σε μια βδομάδα που έχει υπάρξει η φονικότερη από τον περασμένο Μάρτη που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων για τη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής», με 62 νεκρούς. Διαδηλώσεις που οι υπογράφοντες παραλληλίζουν με τις εξεγέρσεις των ΛΟΑΤ στο Στόουνγουολ το 1969 ενάντια στην ομοφοβική βία και καταπίεση.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν προέρχονται μεταξύ άλλων από την Παλαιστίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η εβραιαμερικανική ΛΟΑΤ οργάνωση «Jewish Voice for Peace’s New York City Queer Caucus».

Οι ίδιες οργανώσεις καλούν παράλληλα σε μποϊκοτάζ του pride στο Τελ Αβίβ, καθώς «το Ισραήλ προωθεί τη Eurovision μαζί με το Pride του Τελ Αβίβ για να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από έναν ολόκληρο μήνα ροζ ξεπλύματος».

Με πληροφορίες από telesurtv.net

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: