17 νεκροί και νοθεία στις εκλογές του Μπαγκλαντές

Σημειώθηκαν οχτώ θάνατοι από συγκρούσεις οπαδών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ η αστυνομία σκότωσε άλλους τρεις

Αιματηρές ήταν η χθεσινές εκλογές στο Μπανγκλαντές, με απολογισμό 17 νεκρούς και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία. Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας Καμάλ Χοσαΐν μάλιστα περιέγραψε τη διαδικασία ως «φάρσα», δηλώνοντας πως κανένα αποτέλεσμα δε θα αναγνωριστεί κι απαιτώντας νέες εκλογές υπό ουδέτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Δεκάδες υποψήφιοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους, καταγγέλλοντας πως το κυβερνών κόμμα της προέδρου Σεΐχ Χασίνα έστησε τη διαδικασία για να διασφαλίσει την τρίτη συνεχιζόμενη θητεία της. Η αντιπολίτευση θα σχεδιάσει σε σημερινή της συνάντηση τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα, σημειώθηκαν οχτώ θάνατοι από συγκρούσεις οπαδών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ η αστυνομία σκότωσε άλλους τρεις. Ανάμεσά τους κι ένα μέλος της αντιπολίτευσης που σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς επιτέθηκε σε εκλογικό τμήμα στα νότια της χώρας, κι ένα μέλος των επικουρικών δυνάμεων ασφαλείας. Σημειώθηκε επίσης ο τραυματισμός του υποψηφίου βουλευτή της αντιπολίτευσης Σαλαχουντίν Αχμέντ στη Ντάκα, που μαχαιρώθηκε στη διάρκεια περιοδείας στην εκλογική του περιφέρεια. Τα βίαια επεισόδια είχαν ξεκινήσει μια βδομάδα πριν τις εκλογές, με επιθέσεις κατά υποψηφίων και δημοσιογράφων και μαζικές συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης.

Η χώρα έχει 100 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ένα τρίτο εκ των οποίων κάτω των τριάντα. Η 71χρονη πρόεδρος έχει να επιδείξει στα χαρτιά μεγάλους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη διατήρηση τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, έχει όμως κατηγορηθεί επίσης για σωρεία παραβάσεων των δημοκρατικών θεσμών.

Η κυκλοφορία οχημάτων στην πρωτεύουσα Ντάκα απαγορεύτηκε με εξαίρεση τους δημοσιογράφους και τους εκλογικούς παρατηρητές, ενώ σε όλη τη χώρα 600.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επέβαλαν την τάξη, με τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν. Οι αρχές έκλεισαν το δίκτυο 3G και 4G για να εμποδίσουν «τη διάδοση προπαγάνδας», με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως το μέτρο ελήφθη για να μη διαρρέουν γρήγορα οι εκλογικές παραβάσεις.

Ανταποκριτές του ξένου τύπου, όπως της εφημερίδας Γκάρντιαν, δεν κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση σε τρία εκλογικά κέντρα 30 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, με τον ισχυρισμό πως οι ψήφοι είχαν ήδη καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του Μπανγκλαντές διερευνώνται καταγγελίες νοθείας από όλη τη χώρα. Ο γιος της προέδρου υποστήριξε πάντως πως η διαδικασία κύλησε ομαλά με «εξαίρεση μεμονωμένα επεισόδια», ενώ η ίδια η Χασίνα έχει δηλώσει παλαιότερα πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύουσας σημασίας για τον πληθυσμό, ιδιαίτερα της υπαίθρου, που νοιάζεται κυρίως για φαγητό και δουλειά, τα οποία υποστηρίζει πως παρέχει η κυβέρνησή της.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, ο συνασπισμός κομμάτων της Χασίνα λαμβάνει 191 από τις 300 έδρες στη βουλή της χώρας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: