11 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση στο Χάναου της Γερμανίας – Ακροδεξιός συνωμοσιολόγος ο δράστης

Με βίντεο στο Youtube και “μανιφέστο” 24 σελίδων, ο δράστης που αυτοκτόνησε, έχοντας σκοτώσει τη μητέρα του και άλλους εννέα ανθρώπους, εξέφραζε παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας και κήρυττε “πόλεμο” ενάντια στον “εκφυλισμό του έθνους”.

Τον τρόμο σκόρπισε σε δύο σημεία της πόλης Χάναου κοντά στην Φρανκφούρτη ο 43χρονος τραπεζικός υπάλληλος Τομπίας Ρ., ανοίγοντας πυρ έξω και μέσα σε μπαρ με ναργιλέδες, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους. Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων, σύμφωνα ωστόσο με μαρτυρίες στα μέρη αυτά σύχναζαν άτομα μεταναστευτικής καταγωγής. Μετά την πράξη του, ο δράστης πήγε στο σπίτι του, όπου κατά φαινόμενα σκότωσε την 72χρονη μητέρα του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ενώ τα πτώματά τους εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές σήμερα το πρωί.

Μέσω ΜΚΔ άρχισε να γίνεται γρήγορα γνωστό το ποιόν του δράστη, ο οποίος πριν μια βδομάδα είχε ανεβάσει συνωμοσιολογικό βίντεο, ενώ διατηρούσε και ιστοσελίδα ακροδεξιού περιεχομένου. Στο βίντεο, ο Τομπίας Ρ., απευθύνεται στα αγγλικά “σε όλους τους Αμερικάνους”, υποστηρίζοντας πως στις ΗΠΑ υπάρχουν υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου κακοποιούνται και δολοφονούνται παιδιά, καλώντας τους “να ξυπνήσουν”. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σατανιστικές αναφορές του δράστη, καθώς και για ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μεταναστών αραβικής και τουρκικής καταγωγής.

Ο δολοφόνος, που διέθετε νόμιμα όπλα καθώς ασχολούνταν με τη σκοποβολή, είχε συντάξει στα τέλη Γενάρη 24σελιδο κείμενο όπου ουσιαστικά προανήγγειλε την πράξη του. Στο “μήνυμά του προς όλο το γερμανικό λαό”, όπως το τιτλοφορεί, κάνει λόγο “ορισμένα άτομα από την ίδια μου τη χώρα”, που συνέβαλαν στο “να έχουμε ανάμεσά μας εθνικές ομάδες, φυλές ή πολιτισμούς, που είναι καταστροφικοί από κάθε άποψη”. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι παρακολουθείται από μυστικές υπηρεσίες και προανήγγειλε “πόλεμο”, τον οποίο εννοούσε “ως διπλό χτύπημα, ενάντια στη μυστική οργάνωση και ενάντια στον εκφυλισμό του λαού μας”, λέγοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή για να τραβήξει πάνω του την προσοχή.

Το ρατσιστικό και ακροδεξιό κίνητρο επιβεβαιώσαν τόσο η αστυνομία, όσο και ο τοπικός χριστιανοδημοκράτης υπουργός εσωτερικών, ενώ η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας έχει δώσει εντολή για έρευνα υπόθεσης τρομοκρατίας. Η καγκελάριος Μέρκελ ακύρωσε σημερινή της επίσκεψη στην πόλη Χάλε για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ήδη έχουν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις μνήμης και καταδίκης του φασισμού για το απόγευμα.

Το πρόβλημα της ακροδεξιάς βίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Γερμανία, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν ήδη σημειωθεί τρεις δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών στη χώρα (η δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε, η επίθεση έξω από συναγωγή της Χάλε με δύο νεκρούς και η χθεσινοβραδυνή σφαγή), ενώ πολλοί περισσότερα είναι τα κρούσματα χαμηλότερης κλίμακας επιθέσεων και απειλών σε μετανάστες και τα καταστήματά τους, όπως και σε υποστηρικτές τους. Μόλις πριν λίγες μέρες εξαρθρώθηκε ακροδεξιό δίκτυο που φαινόταν να σχεδιάζει επιθέσεις, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που καταμαρτυρούν στις αρχές τουλάχιστον ολιγωρία στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής, με δεδομένο μάλιστα ότι οι διασυνδέσεις ακροδεξιών με μέλη και στελέχη του στρατού, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών μόνο καινούριο φαινόμενο δεν είναι κι αντίθετα μοιάζει να εξαπλώνεται.

Mε πληροφορίες από zeit.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: