Δ. Κουτσούμπας: «Τις περιβόητες “δυτικές αξίες τους” απ’ όπου κι αν τις πιάσεις, λερώνεσαι» – Το μήνυμα της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Από τη μεγάλη συγκέντρωση της Κυριακής στο υπουργείο Άμυνας, όπου κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Αμυνας όπου νωρίτερα κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα μεταφέροντας το μήνυμα της εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωση τόνισε:

«Η όλο και πιο μεγάλη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, οδηγούν το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, σε επισιτιστική κρίση. Οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βεβαίως μεγαλώνουν τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τις περιβόητες “δυτικές αξίες τους” απ’ όπου κι αν τις πιάσεις, λερώνεσαι. Μόνη λύση, μοναδική διέξοδος, μοναδική ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών».

«Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμία εμπλοκή στον πόλεμο» υπογράμμισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Θανάσης Παφίλης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) 

Χαιρετισμό απηύθυνε προς του συγκεντρωμένους ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης:

και η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη:

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που χειροκροτήθηκε θερμά. Το έργο ακούγεται είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Το έργο εκτελέστηκε από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός:

Κατά την υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο έπαιξε έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας:

Οι ξεχωριστές φωνές τους Κόκκινου Αερόστατου κέρδισαν το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων με μία διασκευή του «γιουπιγιά» διανθισμένο με τα συνθήματα και τα αιτήματα της Ειρήνης:

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ, την ομάδα των γιατρών, την τροχαία και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης ανέφερε:

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές, οδοιπόροι της Ειρήνης,

Χαιρετίζω τη μεγάλη μας πορεία και συγκέντρωση. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας και φωνάζω:

Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!

Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων!

Οι φαντάροι είμαστε του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουμε δουλειά!

Οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας είμαστε τα δικά σας παιδιά. Αγωνιούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποφέρουμε από την ακρίβεια σε βασικά είδη ανάγκης, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που τσακίζουν εμάς και τις οικογένειες μας. Παράλληλα, καθημερινά βλέπουμε στη δημοσιότητα να έρχονται και νέα στοιχεία για την άμεση εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο, πλάι στη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

– Ποιους οφελεί η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αποστολή μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της χώρας μας;

– Εκτός από μόνιμα στελέχη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει και νέους στρατευμένους, κληρωτούς, στο σφαγείο των πολεμικών συγκρούσεων;

Οι Έλληνες φαντάροι έχουμε αξίες και ιδανικά! Έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση του λαού μας, για την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Δεν παρουσιαστήκαμε στον στρατό για να βαράμε προσοχή στους φονιάδες των λαών, τους Αμερικάνους και του ΝΑΤΟικούς, οι οποίοι αλωνίζουν στα ελληνικά στρατόπεδα ελεύθερα και με τη βούλα της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως νέος στρατευμένος, είμαι αντίθετος να συμμετέχω εγώ, να συμμετέχει η μονάδα μου, οι νέοι φαντάροι, οι έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο! Είμαι αντίθετος στην αποστολή τους εκτός συνόρων. Να σταματήσουν τώρα να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά-πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Δεν πρέπει με τίποτα οι Έλληνες φαντάροι να γίνουμε σφαγείς άλλων λαών, να χύσουμε οι ίδιοι το αίμα μας έξω από την Ελλάδα, για τα συμφέροντα αυτών που ξεζουμίζουν εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι απαράδεκτο ένας στρατευμένος να δώσει και τη ζωή του για τέτοιες αποστολές.

Χαιρετίζω τους συναδέλφους μου από όλη την Ελλάδα οι οποίοι περήφανα καταγγέλλουν τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας με όλους τους τρόπους, στις αναφορές των μονάδων τους και στις επιστολές διαμαρτυρίας τους.

Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό και τη νεολαία!

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!

Η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη στο χαιρετισμό της ανέφερε:

Οι φοιτητές χαιρετίζουμε τη 40η Μαραθώνια πορεία της ΕΕΔΥΕ, δίνουμε τη μάχη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας μαζί με τον λαό, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς, ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν τα όνειρα και το μέλλον, που τσακίζουν τα δικαιώματα μας ως φοιτητές και ως μετέπειτα εργαζόμενους.

Την Τετάρτη στις 18 του Μάη οι φοιτητές δώσαμε μήνυμα καταδίκης στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, που βαραίνει εμάς και τις οικογένειες μας, που μας εμπλέκει μέσω προγραμμάτων και μέσω του προγράμματος σπουδών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι φοιτητές δηλώνουμε ότι είμαστε επιστήμονες και όχι εργαλεία επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστών, που όσο καιρό διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μας σπρώχνουν να διαλέξουμε την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τα νοίκια, το ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης λόγω της ακρίβειας και η χρηματοδότησης για σίτιση και στέγαση στις σχολές μας είναι μηδαμινή έως και ανύπαρκτη! Την ίδια στιγμή που μας λένε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας για να πληρώσουμε και τα μεταπτυχιακά μας, την ίδια στιγμή που φέρνουν αστυνομία στις σχολές μας για να καταστείλουν εμάς τους φοιτητές που διεκδικούμε τα αυτονόητα, για να μην ακούγεται η φωνή της διεκδίκησης μέσα στα πανεπιστήμια μας.

Την ίδια ώρα που δίνονται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για εξοπλισμούς και αμερικανο-νατοϊκές βάσεις, οι ελλείψεις στις σχολές μας και στη φοιτητική μέριμνα κάνουν πάρτι. Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει, κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν μπορεί να μείνει άπραγος μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις όταν μάλιστα καταστρέφει τη δικιά τους ζωή, κανείς μας δεν δέχεται την κυβερνητική και ευρωατλαντική προπαγάνδα μέσα στις σχολές μας!

Οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους οργανώνουμε τη σύγχρονη αντι- ιμπεριαλιστική και αντιπολεμική δράση, οργανώσαμε και συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο μεγάλο συλλαλητήριο για τις αμερικάνικες βάσεις στο κέντρο της Αθήνας, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βάσεις. Επίσης, και από δω να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας που αυτή τη στιγμή είναι φαντάροι και να τονίσουμε πως κανένας νέος στρατευμένους δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα!

Το επόμενο διάστημα με αναπτερωμένο ηθικό λόγω και του ελπιδοφόρου μηνύματος που δόθηκε στις φοιτητικές εκλογές, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, συμπορευόμαστε με τα εργατικά σωματεία και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει!

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: