ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κριτική στήριξη στη ΛΑΣΥ, με αρκετά “ναι μεν αλλά”…

Παρά τις αντιφάσεις, η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε κριτική στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο β’ γύρο κι ελπίζουμε πως τα μέλη της θα την ακολουθήσουν.

Τι στάση κρατά ο κύριος πόλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (τώρα που πέρασε εκλογικά και τη ΛαΕ) στο σημερινό δεύτερο γύρο των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών; Εμείς θα σας πούμε όλες τις επιλογές που υπάρχουν κι εσείς θα διαλέξετε την απάντηση, που πρέπει να είναι προσεκτική, για να μη θυμίζει τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού -τι να ψήφισε άραγε αυτή η ψυχή;

Την Τρίτη το ΝΑΡ έβγαλε μια πρώτη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων.

Μαύρο, επομένως, σε όλους τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων, όλων των καθεστωτικών κομμάτων της ΝΔ/ακροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, που η μόνη σχέση του με την αριστερά είναι να τη διασύρει.

Από διαφορετική, ταξική και πολιτική σκοπιά αναπτύξαμε και προβάλουμε την πολιτική τοποθέτηση και κριτική μας απέναντι στις δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ. Σταθερή επιδίωξη μας η κοινή δράση για την ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων, των μεγαλοκαταστηματαρχών και του κεφαλαίου που επιδιώκουν, και σε τοπικό επίπεδο, να λεηλατήσουν τα πάντα, με λογική σύγκρουσης και ανατροπής.

Το συμπέρασμα είναι πως τσουβαλιάζει, χωρίς ακριβώς να τσουβαλιάζει τις δυνάμεις της ΛΑΣΥ. Ενώ όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει κανένα σημείο που να λέει ότι πρέπει να υπερψηφιστούν κριτικά οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο. Που μπορεί να μεταφραστεί σε μαύρο, αλλά από διαφορετική ταξική και πολιτική σκοπιά, ίσως…

Η άλλη βασική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που δεν έχει συνιστώσες), το ΣΕΚ, έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνει για τις επόμενες εκλογικές μάχες:

Πρώτο βήμα είναι να στηρίξουμε τα σχήματα της Αριστεράς που περνάνε στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών απέναντι στην ανερχόμενη δεξιά. Να δείξουμε στην πράξη στον κόσμο του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν απέχουμε όταν δίνει μάχες.

Εδώ η γραμμή είναι σαφής και καλεί σε στήριξη των “αριστερών ψηφοδελτίων”, στα οποία συγκαταλέγεται το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ… Μπορεί αυτό να εντάσσεται ως σχήμα στη λογική κάποιου “Ενιαίου Μετώπου” με τη “ρεφορμιστική αριστερά”, στην πράξη όμως είναι μια μετεξέλιξη του παλιού συνθήματος “ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες”. Ενώ παράλληλα ανοίγει πρακτικά το ζήτημα της αντιμετώπισης του ΠΑΣΟΚ της εποχής μας, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στο κίνημα, όταν αύριο κατέβει ξανά ως πιθανή αντιπολίτευση, για να αναβαπτιστεί και να ετοιμαστεί για το νέο γύρο ως κυβέρνηση. Και κάποιοι φαίνονται πρόθυμοι κι έτοιμοι από καιρό να τον δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες, για να ξεπλύνουν το διάστημα της διακυβέρνησής του.

Η τελική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγήκε μόλις την Παρασκευή, δύο μέρες πριν το δεύτερο γύρο, και είναι μάλλον μια κοινή συνισταμένη των παραπάνω, με αντιφατικά μεταξύ τους σημεία, που καταλήγουν σε μια εκλογική στήριξη των υποψηφίων της ΛΑΣΥ, με σκεπτικό που δεν παραπέμπει πάντως σε στήριξη.

Παρά τις σοβαρές πολιτικές μας διαφορές με την ηγεσία του ΚΚΕ, την ανθενωτική στάση του απέναντι στην αντικαπιταλιστική Αριστερά και τη διαχείριση των δήμων, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τα σημερινά ασφυκτικά όρια του Καλλικράτη, καλούμε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο, να διεκδικήσουν μια πραγματική άλλη πολιτική, να αναπτύξουν την κοινή δράση μέσα στους αγώνες.

Αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να στηρίξει κανείς τους δημάρχους της ΛΑΣΥ, εάν η διοίκησή τους δεν ξεπερνάει τα ασφυκτικά όρια του Καλλικράτη στις περισσότερες περιπτώσεις (και ποιες είναι αυτές;). Σε κάθε περίπτωση όμως, ελπίζουμε πως ακόμα και έτσι, τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή -χωρίς να δεσμεύονται πάντως από την ανακοίνωση μιας μετωπικής συμμαχίας, κυρίως με εκλογικό χαρακτήρα, που καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Αν και, αν λάβουμε υπόψη την ανακοίνωση του τοπικού δημοτικού σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καισαριανή, που καλεί σε καταψήφιση και των δύο υποψηφίων, ο καθένας δρα αυτόνομα και κατά συνείδηση, όπως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

H πρωτιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Σταμέλος) είναι πύρρεια καθώς ως δημοτική αρχή αποδέχτηκε τη λογική της διαχείρισης και των μνημονίων στο Δήμο εφαρμόζοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και χρησιμοποιώντας μαζικά την κοινωφελή εργασία.
Σε κανένα δήμο η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν παρουσίασε προϋπολογισμούς προσαρμοσμένους στις λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα υποτάχτηκε στους προϋπολογισμούς της τρόικας και των τραπεζιτών.

Χωρίς να ταυτίζουμε την διαχειριστική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την μνημονιακή, επιχειρηματική, εργολαβική, νεοφιλελεύθερη παράταξη «Καισαριανή Τώρα» του κου Βοσκόπουλου και σύμφωνα με την κριτική και επιχειρηματολογία που καταθέτουμε παραπάνω δηλώνουμε ότι δεν στηρίζουμε πολιτικά καμία από τις δύο

Ούτε μια κριτική στήριξη, ούτε μια ανάσα αξιοπρέπειας.

Υπάρχει επίσης και η ΛΑΕ, που αντιμετωπίζει σοβαρούς κλυδωνισμούς μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όμως αυτό είναι ξεχωριστό κεφάλαιο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: