Άγγελος Βρεττός: Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναδείξει την αλήθεια που αναδείχθηκε σε αυτή την αίθουσα

“Εμείς πιστεύουμε ότι η απόκρουση και το τσάκισμα του φασισμού – ναζισμού που εκφράζει η ΧΑ είναι υπόθεση πρώτα από όλα του λαού και της νεολαίας ιδιαίτερα του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος…Συνάμα όμως και χωρίς αυταπάτες πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το χρέος της…”

Με την αγόρευση του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Άγγελου Βρεττού, η οποία ολοκληρώθηκε, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Αρχικά ο συνήγορος ανέφερε ότι «με το βάρος της γεμάτης αξία ζωής και αγώνα των αγωνιστών συνδικαλιστών κομμουνιστών που μας βάραινε, ενισχυόμενοι από το καθημερινό πικρό και συνάμα αισιόδοξο χαμόγελο της μάνας και του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Τάκη και από το βαρύ καθήκον της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς κάθε βασανισμένο μετανάστη και ξεριζωμένο άνθρωπο, προσπαθούμε από την αρχή της δίκης να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και να προσφέρουμε τις νομικές και επιστημονικές μας γνώσεις στην υπηρεσία αυτού του καθήκοντος ώστε να πραγματωθεί ο στόχος του ποιητή που όλο και περισσότερο ακούγεται τα τελευταία χρόνια στο τραγούδι των εργαζομένων και της προοδευτικής νεολαίας της χώρας μας “τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον”».

Επιπρόσθετα τόνισε: «Ενιαίος σκοπός και στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στην σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ανάδειξη της ουσιαστικής αλήθειας και να πετύχουμε να μην απονευρωθεί η δίκη από το νομικό της περιεχόμενο, τον πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, στοιχεία συνυπάρχοντα και συνδεόμενα μεταξύ τους. Να κρατηθεί η σημαντική αυτή για τον λαό μας και όχι μόνο δίκη στη δυνατή επικαιρότητα και να τύχει της δημοσιότητας που της αρμόζει, για να μαθαίνει και να ενημερώνεται ο λαός μας. Ο σκοπός και ο στόχος αυτός πέτυχε. Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σήμερα που μιλάμε είναι ιδεολογικά, πολιτικά και ποινικά καταδικασμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά την εισαγγελική πρόταση που του δημιούργησε ερωτηματικά και εύλογο προβληματισμό, περιμένει προς επισφράγιση της δικής του καταδίκης τη σύμφωνη με την αποδειχθείσα αλήθεια απόφασή σας».

Εισαγγελική πρόταση, έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν

Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «με βάση και την καθιερωμένη στην Ποινική Επιστήμη αντίληψη ότι και η Εισαγγελική Αρχή και εισαγγελέας είναι δικαστής αναζητητής της ουσιαστικής αλήθειας, πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση είναι νομικά και ουσιαστικά στον πυρήνα της κρινόμενης υπόθεσης και αποδιδόμενης κατηγορίας, παρά τις επιμέρους σωστές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, εσφαλμένη, αντίθετη με όσα αβίαστα και αδιαμφισβήτητα αποδείχθηκαν και το παραπεμπτικό βούλευμα διακριβώνει, ενάντια στους κανόνες της κοινής λογικής και της απόδειξης, πρόταση που φαντάζει έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν».

Κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό μόρφωμα των κατηγορουμένων, η εγκληματική οργάνωση ΧΑ είναι ναζιστική – φασιστική οργάνωση που εγγράφεται στη γενεαλογία του εθνικοσοσιαλισμού του οποίου οι απαρχές εντοπίζονται στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, όπως ο ναζισμός στηριζόμενος στη φασιστική θεωρία του Μουσολίνι στην πράξη εξελίχθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σε μια τεράστια εγκληματική μηχανή που ξεπέρασε σε βαρβαρότητα και εγκληματική χυδαιότητα όλες τις απάνθρωπες πράξεις μέσα στην παγκόσμια ιστορία, μέχρι τη στιγμή που οι αγώνες του λαού, που άφησαν πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές, πόνο, θλίψη (και στη χώρα μας Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανο κλπ.), έφεραν τη νίκη και ο Κόκκινος Στρατός έμπηξε την κόκκινη σημαία στην καρδιά του τέρατος στο Βερολίνο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». «Από την άποψη αυτή, η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε την κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα από την επταετία της δικτατορίας και μετέπειτα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα παραπάνω πλαίσια αναδείχθηκε ότι ο ναζισμός – φασισμός δεν γεννιέται μόνος του και αυθόρμητα, έξω από το εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό. Είναι η Χρυσή Αυγή και τ’ άλλα ναζιστικά μορφώματα παιδιά του παραπάνω συστήματος, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, το οποίο τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τους σκοπούς του». «Διαχρονικό δίδαγμα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν και είναι ότι η καπιταλιστική κρίση σε χώρες με ιστορική πολιτική και πολιτιστική υστέρηση έχει και εφεδρεία της τον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό» τόνισε.

«Επιπρόσθετα, συνδεόμενη η ΧΑ με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, αξιοποιείται, όπως στην εξεταζόμενη υπόθεση της Ζώνης, από την αστική τάξη και το κεφάλαιο σε κρίσιμες στιγμές της λαϊκής πάλης», σημείωσε.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία. Η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες», υπογράμμισε ο συνήγορος.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας και δήθεν πολιτικής δίωξης, δήθεν συμψηφισμού και σύγκρισης με άλλα περιστατικά του λαϊκού κινήματος έπεσαν στο κενό. Όπως επίσης -όπως είπε- και τα περί μεμονωμένων περιστατικών, απαξίωσης των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και υπεράσπισης που δεν είναι πλέον στη Χρυσή Αυγή.

Δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ο συνήγορος υπογράμμισε ότι «ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης και οι άλλοι με καθαρό μέτωπο, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τιμιότητα και ήθος που ταιριάζει και αρμόζει στην ταξική εργατική τους θέση και ιδιότητα, σας εξέθεσαν όλα τα πραγματικά εκείνα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της εις βάρος τους επίθεσης, καθώς και τα κίνητρα και τους σκοπούς της προσχεδιασμένης επίθεσης. Είναι τίμιοι αγωνιστές που δεν αρνούνται την ιδεολογία τους, που δεν λυγίζουν, δεν φοβούνται, δεν εξαγοράζονται, που έχουν σύντροφο την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, αγώνες, διώξεις, εκτελέσεις τίμιων αγωνιστών».

Για την προσπάθεια συμψηφισμού από τη Χρυσή Αυγή

Για την προσπάθεια από πλευράς Χρυσής Αυγής της δημιουργίας αντιπερισπασμού και εντυπώσεων με αναφορές στους ταξικούς αγώνες και τους πρωτοπόρους αγωνιστές, από την αρχή της δίκης, με ανιστόρητες, αβάσιμες, άχρηστες συγκρίσεις και συμψηφισμούς, όπως είπε ο συνήγορος: «Η φασιστική βία που ασκεί η Χρυσή Αυγή σε καμία περίπτωση, είτε τυπικά είτε ουσιαστικά, δεν μπορεί να συγκριθεί, να αντιπαραβληθεί, να συμψηφιστεί και να εξομοιωθεί με την έμπρακτη περιφρούρηση των αγώνων και των εκδηλώσεων στην οποία προβαίνει το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Η βία των φασιστικών οργανώσεων στοχεύει τους κομμουνιστές, τους ριζοσπάστες, τους αγωνιζόμενους, τους μετανάστες, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους. Ακριβώς στον αντίποδα το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα περιφρουρεί το περιεχόμενο και την πάλη του τόσο απέναντι στην κρατική καταστολή και προβοκάτσια, όσο και απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους εργασίας.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική. Η δράση του ανυψώνει την κοινωνική πλειοψηφία γιατί προάγει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και την πολιτιστική ανάπτυξη, ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία όπου δεν θα επικρατεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις στόχο έχουν την εγκαθίδρυση της πιο στυγνής φασιστικής δικτατορίας μιας μειοψηφίας και γι’ αυτό εκ των πραγμάτων η δράση τους έχει στον πυρήνα της τη βία και στρέφεται κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας – είναι βαθιά αντικοινωνική. Δεν είναι απλά ένα λάθος, μια αδύνατη πλευρά ή το μοντέλο κάποιων προσώπων ή κάποιου κόμματος ή οργάνωσης. Είναι η ίδια η εγκληματική θεωρία που τους οδήγησε σε αυτή την πρακτική. Η ναζιστική φασιστική βία, που σε πρώτο χρόνο στοχοποιεί τους αδύναμους και τους απόκληρους, ασκείται προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, ούτως ώστε να φοβούνται και να μην παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Όσο αυτές οι οργανώσεις δεν απομονώνονται και παίρνουν δύναμη, τόσο θα γενικεύουν τη χρήση βίας εις βάρος όλο και περισσοτέρων ανθρώπων με στόχο την υποδούλωση και την καθυπόταξη όλων των εργαζομένων, κάθε τίμιου ανθρώπου, την κατάπνιξη κάθε αντίστασης.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα στηρίζει τη σχέση του με τις μάζες πάνω στην πειθώ και στις διαδικασίες της εργατικής, της λαϊκής δημοκρατίας. Η φασιστική ναζιστική βία της ΧΑ αντλεί δύναμη από ορισμένους εκμεταλλευτές, από συγκεκριμένους θύλακες μέσα στο κράτος και από λειτουργίες του οργανωμένου εγκλήματος. Η γενικευμένη άσκηση βίας είναι ενδημική και εγγενής στη φασιστική ιδεολογία, γιατί πρόκειται για μια ιδεολογία που στηρίζεται στην πλήρη επικράτηση του φόβου, του τρόμου, της καταπίεσης και αθλιότητας. Η πολιτική κυριαρχία την οποία επιδιώκει ο φασισμός – ναζισμός στηρίζεται στην κατάργηση των από αιώνες κατακτήσεων και επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την κυριαρχία της κτηνωδίας και της βαρβαρότητας, που οδηγεί στον γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να γίνουν οι λαοί κρέας για τα κανόνια.

Το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα περιφρουρεί τις εκδηλώσεις του και τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές από κάθε είδους προβοκάτσια και άνανδρη επίθεση και διασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων κόσμου, ανδρών, γυναικών και νέων που συμμετέχουν σε αυτές.

Η προσπάθεια της ΧΑ να εξισώσει την περιφρούρηση των διαδηλώσεων του οργανωμένου εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ με τη βία που η ίδια ασκεί, με τη βία που η ίδια ασκεί σε εργαζόμενους φανερώνει τον πανικό της από την αποκάλυψη των εγκλημάτων της και αποτελεί ακόμα μια εκδήλωση του βαθέος ναζιστικού – φασιστικού μίσους που την διακατέχει για τους ανθρώπους που αγωνίζονται και για το οργανωμένο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές. Πρόκειται για μια ακόμη μαύρη σελίδα στο στυγνό και εγκληματικό αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο που εδώ και δεκαετίες γράφει ο φασισμός – ναζισμός».

Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναδείξει την αλήθεια

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο συνήγορος ανέφερε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η υπόθεση της ΧΑ και των ναζιστικών μορφωμάτων δεν θα τελειώσει με την απόφασή σας. Τόσο η υπόθεση όσο και η απόφαση σας θα απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τη διεθνή για πολλά χρόνια μετά. Θα είναι αντικείμενο μελέτης και συζήτησης για τις τωρινές και επόμενες γενιές. Την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τόσο η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, διεθνείς αντιπροσωπείες και φορείς μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή Νομικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με παρουσία στο Δικαστήριό σας».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η απόκρουση και το τσάκισμα του φασισμού – ναζισμού που εκφράζει η ΧΑ είναι υπόθεση πρώτα από όλα του λαού και της νεολαίας ιδιαίτερα του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Πιστεύουμε και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο φασισμός – ναζισμός και τα διαχρονικά εγκλήματά του είναι προϊόν του ίδιου του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο τον γεννά και τον εκτρέφει. Όσο η πάλη θα κατευθύνεται στην ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν θα βασίζεται στο κέρδος από την απόσπαση πλούτου εις βάρος της εργασίας των πολλών, τόσο θα στενεύουν τα περιθώρια για την αναπαραγωγή του ναζιστικού – φασιστικού φαινομένου», είπε.

«Συνάμα όμως και χωρίς αυταπάτες πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το χρέος της, να αναστοχαστεί τα όσα έχει υποστεί ο λαός και η χώρα μας από τον εθνικοσοσιαλισμό, να αναδείξει την αλήθεια που αναδείχθηκε σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: