“Σαν κάποιος που είναι έτοιμος καιρό γι’ αυτό…” – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λέοναρντ Κοέν

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 21 Σεπτέμβρη του Σεπτέμβρη 1934, ερχόταν στη ζωή ο σπουδαίος Καναδός λογοτέχνης και τραγουδοποιός Λέοναρντ Κοέν.

"Σαν κάποιος που είναι έτοιμος καιρό γι’ αυτό..." - Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λέοναρντ Κοέν

“Σαν κάποιος που είναι έτοιμος καιρό γι’ αυτό,
Πήγαινε με τη καρδιά σου σταθερή προς το παράθυρο.
Άφησε να σε διαπεράσουν όλα. Η τέλεια μουσική…”

(«Η Αλεξάνδρα φεύγει» του Λέοναρντ Κοέν)

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 21 Σεπτέμβρη του Σεπτέμβρη 1934, ερχόταν στη ζωή ο σπουδαίος Καναδός λογοτέχνης και τραγουδοποιός Λέοναρντ Κοέν.

Με καταγωγή από εύπορη οικογένεια ο Κοέν στην εφηβική του ηλικία έμαθε κιθάρα κι έγινε μέλος των «Buckskin Boys», ενός γκρουπ που έπαιζε μουσική κάντρι.

Φοιτητής ακόμα, τύπωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους της χώρας του.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου συνδέθηκε με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη Νορβηγίδα Μαριάν Ιλέιν. H ιστορία τους πολλά χρόνια αργότερα έγινε ταινία με τον τίτλο «Μαριάν και Λέοναρντ – Λόγια Αγάπης». Την ίδια χρονιά δημοσιεύει το μυθιστόρημα «The Favorite Gap»

Το 1966 ο Λέοναρντ Κοέν γίνεται παγκοσμίως γνωστός ως συγγραφέας με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» και ένα χρόνο μετά εγκαθίσταται στις ΗΠΑ όπου αφοσιώνεται στη μουσική για να εξελιχτεί σε ένα από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Οι στίχοι του μιλάνε για τον έρωτα και την αγάπη αλλά και για κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Songs of Leonard Cohen» και γίνεται γνωστό το τραγούδι του «Suzanne».

Θα ακολουθήσοπυν πολλοί ακόμα δίσκοι: «Songs from a Room», «Songs of Love and Hate», «Live Songs», «New Skin for the Old Ceremony», «Death of a Ladies’ Man», «Recent Songs» κ.ά.

Το 1992 κυκλοφόρησε ο πιο πολιτικοποιημένος δίσκος του Κοέν, με τίτλο «The Future». Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Dance me to the end of love» που γράφτηκε με αφορμή τα ναζιστικά κρεματόρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.

Έφυγε από τη ζωή στις 7 του Νοέμβρη 2016, αφήνοντας έργο που σημάδεψε ανεξίτηλα τη λογοτεχνία και την παγκόσμια μουσική.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις αναρτήσεις του περιοδικού για τον Λέοναρντ Κοέν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: