«Όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί…» – Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Λειβαδίτης

Ο Τάσος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή μα δεν έφυγε ποτέ απ’ το νου κι απ’ τις καρδιές όσων «θέλουν να λέγονται άνθρωποι» και δεν σταματούν να ονειρεύονται, να ελπίζουν και ν’ αγωνίζονται για τα ιδανικά που κι ο ίδιος ο μεγάλος μας ποιητής αγωνίστηκε και υπηρέτησε…

«Όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί...» - Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Λειβαδίτης

Σαν σήμερα, στις 30 του Οκτώβρη 1988, έπαψε να χτυπά η καρδιά του Τάσου Λειβαδίτη. Ο μεγάλος  μας ποιητής έφυγε από τη ζωή αθόρυβα όπως έζησε, ταξιδεύοντας «πλάι στα ονόματα των άστρων και τα καθήκοντα των συντρόφων».

«Γράφω για εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν/ για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με τα μάτια κόκκινα από τον άμμο./ Γράφω να διαβάζουν αυτοί που μαζεύουνε τα χαρτιά απ’ τους δρόμους…» έγραψε κάπου.

Αυτούς τους ανθρώπους υπηρέτησε με την ποίηση και με τον δρόμο που διάλεξε να βαδίσει στη ζωή ο Τάσος Λειβαδίτης· τον δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, λεύτερη, απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ενέπνευσε με το έργο του αγωνιστικά τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που κοινώνησαν την ποίησή του, διαβάζοντας είτε τραγουδώντας τους στίχους του, να μην ανέχονται το άδικο, να παλεύουν με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να μην χάνουν τον στόχο τους: την εξύψωση του ανθρώπου.

Ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στις 20 του Απρίλη 1922. Τέλειωσε το γυμνάσιο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ήρθε η Κατοχή κι εντάχτηκε στην ΕΠΟΝ και στην Εθνική Αντίσταση.

Το 1946 παντρεύτηκε τη Μαρία Στούπα με την οποία απέκτησαν μια κόρη τη Βάσω. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία.

Για τα πολιτικά του φρονήματα και την αντιστασιακή του δράση εξορίστηκε από το 1948 έως το 1952 σε Μούδρο (Λήμνος), Αη Στράτη και Μακρόνησο.

Το 1955 δικάστηκε με αφορμή την ποιητική συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» και αθωώθηκε πανηγυρικά.

Κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών έμεινε άνεργος και ασχολήθηκε για βιοποριστικούς λόγους με μεταφράσεις και διασκευές λογοτεχνικών έργων σε διάφορα περιοδικά.

Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και πέρασαν στα χείλη του λαού από γενιά σε γενιά.

“Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη
μ’ ένα άστρο ή μ’ ένα γιασεμί
σαν ένα τραγούδι, που καθώς βρέχει
παίρνει το μέρος των φτωχών…”

Ο Τάσος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή μα δεν έφυγε ποτέ απ’ το νου κι απ’ τις καρδιές όσων «θέλουν να λέγονται άνθρωποι» και δεν σταματούν να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αγωνίζονται για τα ιδανικά που κι ο ίδιος ο ποιητής αγωνίστηκε και υπηρέτησε…

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στις δεκάδες πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Τάσο Λειβαδίτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: