Σύγχρονο “κουτόχορτο” – Πτώση του δείκτη νοημοσύνης προκαλεί η χρήση χασίς στους εφήβους σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν αισθητή διαφορά στο δείκτη ευφυΐας μεταξύ των δυο ομάδων, καθώς οι τακτικοί χρήστες είχαν 2 μονάδες χαμηλότερο ΙQ, ενώ σοβαρότερες ήταν οι αποκλίσεις στη λεκτική νοημοσύνη, που σχετίζεται με τη μνήμη, την κατανόηση εννοιών και τη δυνατότητα αφηρημένων συλλογισμών.

Την ώρα που η νομιμοποίηση της κάνναβης συζητείται ή εφαρμόζεται ήδη σε μια σειρά χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας, τα επιστημονικά στοιχεία για την επιβλαβή χρήση της, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων πληθαίνουν. Μπορεί φυσικά οι ανήλικοι να αποκλείονται από οποιαδήποτε νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη όπου αυτή ήδη υπάρχει, ωστόσο είναι σαφές ότι η αύξηση της διαθεσιμότητάς και το γενικότερο κλίμα κοινωνικής αποδοχής που καλλιεργείται για τη χρήση της, επιφέρει αντίστοιχα και μεγαλύτερη διάδοση της ουσίας μεταξύ των εφήβων.

Η ιδέα πως η συστηματική χρήση κάνναβης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πνευματικές ικανότητες των νεαρότερων ιδίως χρηστών δεν είναι καινούρια. Η πιο πρόσφατη έρευνα για το θέμα έρχεται από το Royal College of Surgeons in Ireland , που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τακτικοί χρήστες κάνναβης στην εφηβεία παρουσιάζουν πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους σε σχέση με τους μη χρήστες.

“Προηγούμενες έρευνες μας έδειξαν ότι οι νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τακτικά κάνναβη έχουν χειρότερη εξέλιξη στη ζωή τους από τους συνομηλίκους τους και έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια”, σημειώνει σε ανακοίνωση η καθηγήτρια Μαίρη Κάνον, προσθέτοντας πως “Η απώλεια μονάδων IQ σε νεανική ηλικία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σχολική επίδοση, το πανεπιστήμιο και αργότερα στις προοπτικές απασχόλησης”.

Η έρευνα διεξήχθη εξετάζοντας και αναλύοντας προηγούμενες μελέτες για το θέμα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία, που αφορούσαν 808 νέους ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες το λιγότερο, συγκρίνοντάς τους με 5308 συνομηλίκους τους που δεν έκαναν χρήση. Τα αποτελέσματα έδειξαν αισθητή διαφορά στο δείκτη ευφυΐας μεταξύ των δυο ομάδων, καθώς οι τακτικοί χρήστες είχαν 2 μονάδες χαμηλότερο ΙQ, ενώ σοβαρότερες ήταν οι αποκλίσεις στη λεκτική νοημοσύνη, που σχετίζεται με τη μνήμη, την κατανόηση εννοιών και τη δυνατότητα αφηρημένων συλλογισμών. Εκεί η διαφορά μεταξύ χρηστών και μη έφτασε στις 3 μονάδες, ενώ αναλύοντας μελέτες αξονικών τομογραφιών χρηστών κάνναβης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως υπάρχει περιορισμός της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να εξηγηθούν από εξαρχής διαφορετικούς μέσους όρους IQ πριν την έναρξη συστηματικής χρήσης κάνναβης, καθώς οι δυο ομάδες αρχικά είχαν περίπου ταυτόσημους δείκτες ευφυΐας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η μελέτη συγκρίνει την έκταση της επίδρασης της κάνναβης στη νοημοσύνη με εκείνη της έκθεσης σε μόλυβδο κατά την παιδική ηλικία.

“Η χρήση κάνναβης στη διάρκεια της νεότητας είναι πολύ ανησυχητική, καθώς ο εγκέφαλος που αναπτύσσεται ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε βλάβες στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μας βοηθούν να κατανοήσουμε περαιτέρω αυτό το σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας”, εξηγεί ο βασικός συντάκτης της μελέτης Δρ. Έμετ Πάουερ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ωστόσο και τους περιορισμούς των μελετών στις οποίες βασίστηκαν τα συμπεράσματά τους, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση της έρευνας, και υπογραμμίζοντας ότι η πτώση δυο μονάδων IQ δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνη της μια σειρά ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στους νεαρούς που συμμετείχαν στις έρευνες. Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη για πιο μακροχρόνια παρακολούθηση των έφηβων χρηστών κάνναβης μετά την ενηλικίωσή τους, καθώς “αναπτυξιακές συνέπειες, όπως η αλλαγή των διαδικασιών νευρολογικής ωρίμανσης, μπορεί να μην γίνονται αντιληπτές στην ολότητά τους από διαστήματα παρακολούθησης που περιορίζονται στην εφηβεία, όταν ακόμα η ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η nikstam λέει:

    Οκ το καταλάβαμε, είσαστε αντίθετοι στην χρήση κάνναβης και στη νομιμοποίηση της χρήσης της. Η υιοθέτηση όμως αμφιλεγόμενων μελετών που ζέχνουν συντηρητικήλα δεν σας τιμά. Στατιστική σημαντικότητα , δεν; Η κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην χρήση? Δηλαδή αν πάρουμε μία υποομάδα της ομάδας ελέγχου που κατανάλωνε αλκοόλ (σιγουράκι) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους αυξάνει το IQ. Χάνετε την ουσία!

Κάντε ένα σχόλιο: