Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου: Η υγεία και η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό για το λαό μας 

Συμμετέχουμε  στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 16-06-2020. Όλες και όλοι στην Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30πμ στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου  Χίου 

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα  υγείας.   Δεν θα επιτρέψουμε  την εκχώρηση  του στους ιδιώτες. 

Απαιτούμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Συμμετέχουμε  στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 16-06-2020 

Όλες και όλοι στην Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30πμ στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου  Χίου 

    Το προηγούμενο διάστημα είδαμε με το χειρότερο τρόπο τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Η ατομική ευθύνη για την οποία καθημερινά μας μιλούσαν και το κλείσιμο στα σπίτια μας δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα. Δυστυχώς όλο το διάστημα της καραντίνας δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να γίνεται για να καλυφθούν τα  κενά και να στελεχωθούν οι δομές υγείας. Το φιλότιμο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού περισσεύει. 

   Οι προσφορές και οι δωρεές κοινωνικών φορέων και ιδιωτών, από τη μία λειτουργήσουν, ως το φύλλο συκής, για να κρύβονται οι μεγάλες αλήθειες, δηλ. των μεγάλων ελλείψεων και των μειωμένων  προϋπολογισμών – διαχρονικά- του νοσοκομείου και από την άλλη  καλλιεργούν στην κοινωνία την απαράδεκτη αντίληψη, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

   Είναι γνωστό ότι οι ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας στο νησί μας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, κλπ) είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα χιλιάδες Χιώτες σήμερα να μην μπορούν να έχουν την απαραίτητη πρόληψη και θεραπεία. Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για την πραγματοποίηση εξετάσεων ωθεί τους πάσχοντες στον ιδιωτικό τομέα.    Έτσι ορατός παραμένει και ο κίνδυνος να  θρηνήσουμε συνανθρώπους μας λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς όποιος δεν έχει χρήματα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην υγεία. Χαρακτηριστικό   παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα του Νησιού μας στο οποίο εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς και ακτινοχειριστές η διάρκεια  αναμονής για να πραγματοποιήσει κάποιος αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία  ή  υπερηχογράφημα  ξεπερνά τους έξι μήνες!!! 

   Παράλληλα, η ζωή περίπου εκατό εργαζομένων του Νοσοκομείου μας, πολλοί από τους οποίους εργάζονται πάνω από 4 τέσσερα χρόνια, με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης   βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τα αυτονόητα… την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

   Εκμεταλλευόμενη την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ΠΝΠ της 11/3/2020 και 14/3/2020 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολαβικές εταιρείες και ανοίγει ξανά το δρόμο για την απόλυση δεκάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη, και σίτιση.

   Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

   Επιπλέον, η μη διάθεση αεροσκάφους σε καθημερινή βάση από την Πολεμική Αεροπορία για αεροδιακομιδές από τα νησιά ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο ιδιωτών και στο χώρο του ΕΚΑΒ.

   Ποιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων παραδίδει, έστω και προσωρινά (μέχρι 30/9/2020) αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» τις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

   Η διάταξη βασίζεται στον ν.4430/2016 που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δίνει την δυνατότητα να ιδιωτικοποιηθεί μέρος των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. 

   Ωστόσο, οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων της Χίου, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, λόγω θέρους και η επικινδυνότητα από την πανδημία που ακόμη δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. 

  Το κάλεσμα της  Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 16 Ιουνίου μας βρίσκει σύμφωνους αφού θεωρούμε ότι η υγεία και η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό για το λαό μας. 

   Καλούμε τους συναδέλφους και τους φορείς του Νησιού μας την Τρίτη 16 Ιουνίου  στις 10:30 π.μ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του  νοσοκομείου Χίου  

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους όπως και το προηγούμενο διάστημα διεκδικώντας για τον τόπο μας

  • Την αναμόρφωση  του οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την αναγκαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, 
  • Την κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας πρόνοιας και του ΕΚΑΒ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου) 
  • Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά 
  • Επαναφορά του 13 και 14 μισθού
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών μας απωλειών  
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: