ΣΕΣΝΟΧ – Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να υποτάσσεται η επιστήμη στους κανόνες της αγοράς;

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για νέα πανελλαδική κινητοποίηση στις 28-04-2020 και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας!!!

Στις 7 Απριλίου το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα»,  διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.

Mε τη συμβολική κινητοποίηση που πραγματοποίησε το σωματείο μας μαζί με τους φορείς του Νησιού,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της ΝΔ ήταν σαφές: Για την εξασφάλιση της υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, απαιτείται  ένα εκτεταμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την κοινωνική μέριμνα και τη φαρμακευτική κάλυψη σε κάθε πολίτη του ακριτικού μας Νησιού.   

Εμείς,  οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόσληψη 4.000 επικουρικών συναδέλφων δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, που καταγράφονται στους οργανισμούς των μονάδων υγείας, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα όπου τίθενται σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και στο νοσοκομείο μας. Ιδιαίτερα σε μάσκες υψηλής προστατευτικής ικανότητας (FFP2, FFP3) ακόμα και τα αντισηπτικά και οι απλές χειρουργικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο».

Η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», με ημερομηνία 9 Απριλίου 2020,  αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με SARS-CoV-2, όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οδηγίες διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς SARS-CoV-2 (μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα – φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά).

Σοβαρό κίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης για κορωνοϊό, λόγω της διενέργειας της εξέτασης σε ελάχιστα δημόσια εργαστήρια,  καθυστέρηση η οποία για το Νοσοκομείο μας  είναι μεγαλύτερη εξαιτίας των μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα.   Απαράδεκτη είναι η τακτική του ΕΟΔΥ, που αρνείται την πραγματοποίηση εργαστηριακών  ελέγχων σε συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με νοσούντες από κορωνοϊό.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κωρονοϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, σύμφωνα με τις οποίες η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.  Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας

  • -Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)
  • -Άμεση προμήθεια ΜΑΠ – Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
  • -Ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • -Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας!!!
  • -Άμεση έναρξη και αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου.

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                     Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                Κουβαρά Ολυμπία

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: