Όταν η επιστήμη -δεν- θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους

Το 1955, ο καθηγητής Salk ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Όταν τον ρώτησαν για την πατέντα, απάντησε πως δεν υπάρχει: “Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;”
Το 2019, το φάρμακο για τη νωτιαία μυική ατροφία τύπου 1, είναι πατενταρισμένο από τη Novartis και κοστίζει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν η επιστήμη δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους…

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η πολιομυελίτιδα ήταν η πιο μεταδοτική νόσος στις ΗΠΑ. Το 1955 ο μεγάλος Αμερικανός καθηγητής Jonas Edward Salk ανακοίνωσε την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του ιού.

Μετά την ανακάλυψη, ο ερευνητής ρωτήθηκε ποιος θα έχει την πατέντα για το νέο φάρμακο. «Θα έλεγα ο κόσμος», απάντησε ο Salk. «Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».

Και όταν θυσιάζεται για τα κέρδη των εταιριών …

Ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ Γλωσσιώτης πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1.

Το φάρμακο της θεραπείας είναι το Ζolgensma της εταιρείας Novartis και στοιχίζει 2,1 εκατομμύρια ευρώ!!!

Το κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας μαζί με την νοσηλεία ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ!!!

Σ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, ότι στον καπιταλισμό, ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ, τα πάντα είναι εμπόρευμα. Όταν επιλέγεις καπιταλισμό, θα παίζεις με τους όρους του καπιταλισμού. Δεν είναι δυνατόν, να ζητάς, όταν σε συμφέρει ή όταν έχεις ανάγκη, οι όροι να αλλάζουν για εσένα κατ εξαίρεση και να γίνονται σοσιαλιστικοί.
    Η Νοβαρτις, τόσο μπορεί να το κοστολογήσει το φάρμακο, τόσο το κοστολογεί….,και τα σκυλιά δεμένα!

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: