Ο βασιλιάς είναι γυμνός – 4 στους 5 θανάτους από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ το τελευταίο δίμηνο

Σημαντικό είναι και το ζήτημα ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως τις 27 Δεκεμβρίου 81% των θανάτων ήταν ηλικίας άνω των 70 ή με υποκείμενο νόσημα, όταν πριν δυο μήνες το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 96,1%.

Άλλη μια γροθιά στις ψευδεπίγραφες διακηρύξεις για “θωράκιση” του συστήματος υγείας ρίχνουν τα στοιχεία για το ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, το οποίο έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί, αγγίζοντας τουλάχιστον το 80% τους τελευταίους δύο μήνες. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις νοσηλείες, τους θανάτους και τον αριθμό όσων πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, στο διάστημα 27 Οκτωβρίου – 27 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 4.013 απώλειες, ενώ την τελευταία μέρα αυτού του διαστήματος νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς, ενώ στο δίμηνο αυτό εξήλθαν αναρρώνοντας από τις ΜΕΘ 580 ασθενείς.

Δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας στις ΜΕΘ ανέρχεται μεταξύ 43-45%, γίνεται σαφές ότι 55-57% των νοσηλευόμενων σε αυτές εξέρχονται αποθεραπευμένοι. Αυτό μεταφράζεται σε 470-500 συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ. Κάτι το οποίο σημαίνει, δεδομένου του συνολικού αριθμού των νεκρών, που το τελευταίο δίμηνο ξεπερνούν τις 4000, ότι 4 στους 5 απεβίωσαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο, όπως είχε αναδείξει τότε ο Ριζοσπάστης, οι μισοί θάνατοι σημειώνονταν εκτός ΜΕΘ, σε περίοδο μάλιστα που τα κρούσματα ήταν ακόμα σαφώς λιγότερα από όσα ακολούθησαν το επόμενο δίμηνο.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως τις 27 Δεκεμβρίου 81% των θανάτων ήταν ηλικίας άνω των 70 ή με υποκείμενο νόσημα, όταν πριν δυο μήνες το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 96,1%. Το γεγονός αυτό συνδέεται όχι μόνο με την αύξηση της διασποράς που ακολούθησε, αλλά και με το γεγονός ότι εμφανώς οι ΜΕΘ, που ήταν ήδη είδος σε ανεπάρκεια, έγιναν ακόμα πιο δυσεύρετες με την κορύφωση της πανδημίας, στερώντας από συμπολίτες την περίθαλψη που ενδεχομένως για κάποιους από αυτούς να είχε αποδειχθεί και σωτήρια. Ενδεικτικά θυμίζουμε την πρόσφατη σχετικά απώλεια 37χρονης νοσηλεύτριας στη Νάουσα, που νοσηλευόταν στο τοπικό νοσοκομείο, το οποίο δε διέθετε ΜΕΘ, καθώς δεν πρόλαβε να μεταφερθεί εγκαίρως σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου είχε βρεθεί μετά από αγωνιώδη αναζήτηση κλίνη.

Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν αξιοποίησε το χρονικό διάστημα που έδωσε η πρώτη καραντίνα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά ότι συνεχίζει να παραμένει συνειδητά θεατής στη δραματική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της χώρας, με τραγικά για τους ασθενείς αποτελέσματα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: