Νοσοκομείο Λήμνου: Η μία και μοναδική παθολόγος έφτασε 33 μέρες συνεχόμενης εφημερίας!

Μετά την αποφασιστική στάση της ΟΕΝΓΕ, φορέων του νησιού και της ίδιας της γιατρού, η κυβέρνηση εξήγγειλε την προκήρυξη τριών θέσεων

Τις 33 μέρες συνεχόμενης εφημερίας, χωρίς ρεπό και ανάπαυση, έφτασε η μοναδική παθολόγος του Νοσοκομείου Λήμνου, σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ την περασμένη Κυριακή, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από την παθολόγο – μέσω SMS – να συνεχίσει τις εφημερίες έως το τέλος Ιούλη, δηλαδή να φτάσει τις 50 μέρες συνεχούς εφημερίας! Και όλα αυτά, μάλιστα, την ίδια περίοδο που η Λήμνος «βουλιάζει» από 60.000 ανθρώπους, μόνιμους κατοίκους, στρατιωτικούς και τουρίστες, όπως σημειώνεται σήμερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη.

Η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου καλείται να καλύψει τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων αλλά και του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών!

Οπως επισημαίνει μάλιστα η ίδια η γιατρός σε σχετική επιστολή της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, «εξαιτίας της έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, πνευμονολόγος), αναγκάζομαι να εξετάζω και να νοσηλεύω στην Παθολογική κλινική και ασθενείς πάσχοντες από νοσήματα των παραπάνω ειδικοτήτων».

«Βρίσκομαι πλέον στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και οι εφημερίες μου υπό αυτές τις συνθήκες είναι επισφαλείς για τους ασθενείς», υπογραμμίζει.

Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα ανέδειξε με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ, σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια (…) αλλά η λύση που προκρίνει η 2η ΥΠΕ είναι να δώσουν “εντέλλεσθε” στην συνάδελφο για να εφημερεύει μέχρι το τέλος του Ιουλίου και στη συνέχεια να μετακινηθεί γιατρός από το επίσης τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να καλύπτει τις εφημερίες».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, η Ομοσπονδία έκανε σαφές «ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια της συναδέλφου, η οποία έχει φτάσει στα όριά της και κατά συνέπεια την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών αλλά και όλων των κατοίκων του ακριτικού νησιού».

Για το θέμα παρέμβαση έκανε και η βουλευτής νομού Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο “ενθουσιασμός” και οι φιλοφρονήσεις από τις φιέστες παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων δεν μπορούν να κρύψουν ποια είναι η “κανονικότητα” που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία δεσμεύεται να “μην γκρεμίσει” η ΝΔ. Αυτή η “κανονικότητα” έχει φέρει στα όριά τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία των νησιών μας, που επωμίζονται τις συνέπειες της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης».

Μια νίκη – εφαλτήριο για νέους αγώνες

Μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, χτες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια,προκηρύσσονται άμεσα τρεις μόνιμες θέσεις ιατρών παθολόγων στο Νοσοκομείο Λήμνου, ενώ για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών αποφασίστηκε η σύναψη δίμηνης σύμβασης έργου με δύο ιατρούς παθολόγους.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, σχολιάζοντας την εξέλιξη, δήλωσε στον Ριζοσπάστη:

«Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φορέων του νησιού, τη θαρραλέα στάση της συναδέλφου παθολόγου που δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις και τον εκφοβισμό, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προκηρύξει άμεσα τρεις θέσεις. Είναι μια νίκη. Επιβεβαιώνεται ότι οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ομως τα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Λήμνου δεν αποτελούν “ακραία και μεμονωμένη περίπτωση”. Ακραίες και τραγικές είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Αυτή είναι η “πολύτιμη παρακαταθήκη” που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσει το αντιλαϊκό της έργο και στην Υγεία.

Απαιτούμε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες προκήρυξης για το Νοσοκομείο Λήμνου, για όλες τις κενές οργανικές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να ολοκληρωθούν οι κρίσεις όπου εκκρεμούν και να διοριστούν άμεσα οι συνάδελφοι. Να μην απολυθεί κανείς επικουρικός.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: