Να σταματήσει τώρα η διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας και πλυντηρίων του Γ.Ν. Χίου σε ιδιώτη ανάδοχο

Οι ανάγκες  καθαριότητας και πλυντηρίων του Νοσοκομείου είναι μόνιμες, μόνιμες πρέπει να είναι και οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων τους, αφού μόνιμες είναι και οι ανάγκες για την ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Να σταματήσει τώρα η διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας και πλυντηρίων του Γ.Ν. Χίου σε ιδιώτη ανάδοχο  

Με την 31/03/2021 επιστολή διαμαρτυρίας του σωματείου μας, γίνατε γνώστες  του με αρ. πρωτ.: 35479/29-01-21 δελτίο του επιθεωρητή εργασίας Χίου, όπου αποδεικνύεται ότι η οικονομικοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε την εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο  περιέχει προφανή σφάλματα,  όσον αφορά το προβλεπόμενο ετήσιο μισθολογικό κόστος για τους υπαλλήλους  καθαριότητας που θα απασχολούνται σε αυτόν.   

Επίσης,  στην εν’ λόγω μελέτη η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου αφαιρεί από το κόστος για τους εργαζόμενους το προ ΦΠΑ κόστος του εργολάβου και έτσι βγάζει το λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος. Ωστόσο ο ΦΠΑ θα εξαντλεί πιστώσεις από τους κωδικούς του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, άρα τα 76.872,26 ευρώ του ΦΠΑ  θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο και θα είναι ένα κόστος, που θα εμφανίζεται και θα υπολογίζεται στον προϋπολογισμό του.  Δεν κατανοούμε με ποια λογική λοιπόν, κρίνεται δημοσιονομικά συμφέρουσα η εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο, όταν το κόστος (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα είναι  68.295,52 ευρώ περισσότερα, σε σύγκριση με 25 εργαζόμενους καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις!!!

Ωστόσο, αντί να υπάρξει κάποια παρέμβαση από μέρους σας, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στη «δημιουργική λογιστική»  και την  διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μεριάς της διοίκησης, όχι μόνο εγκρίνατε την συγκεκριμένη μελέτη, αλλά δώσατε και το πράσινο φώς στη διοίκηση να πράξει αντίστοιχα, και στην περίπτωση της υπηρεσίας Καθαριότητας-πλύσης-σιδερώματος του Ιματισμού, αφού πρώτα βέβαια φροντίσατε (διοίκηση και 2η ΔΥΠΕ) να αποψιλωθεί σταδιακά από μόνιμο και επικουρικό προσωπικό η  υπηρεσία και με δήθεν προσχηματικές τακτικές και κωλυσιεργίες δεν προβήκατε στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αφήνοντας την κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται φτάνοντας στο μη παρέκει.

Ακριβώς με το ίδιο  «τρικ» του ΦΠΑ μας παρουσιάζουν ως συμφέρουσα οικονομικά την περίπτωση του ιδιώτη ανάδοχου για την υπηρεσία   Καθαριότητας-Πλύσης-Σιδερώματος του Ιματισμού του Νοσοκομείου Χίο, όταν οι αριθμοί μιλάνε  από μόνοι τους:  Το εκτιμώμενο κόστος των εν’ λόγω υπηρεσιών με ατομικές συμβάσεις ανέρχεται στο ποσό των 91.590.80ευώ.  Στην περίπτωση δε, του ιδιώτη ανάδοχου το ποσό ανέρχεται στα 102,556,11 ευρώ με ΦΠΑ.  

Αποδεικνύεται έτσι, ότι η εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτη ανάδοχο κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι από δημοσιονομικής απόψεως. Εκτός των άλλων ορατός θα παραμένει πάντα ο κίνδυνος  επαναφοράς των  εξοντωτικών  ωραρίων, των πενιχρών μισθών  των εργολάβων, της απλήρωτης εργασίας, των μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και των  γνωστών σε όλους μας εκβιασμών. Ενώ,  παράλληλα ανοίγει και ο δρόμος για την εκχώρηση και άλλων υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας  σε ιδιώτες.   

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία του Νοσοκομείου μας.  Αφού, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την εργασιακή ανασφάλεια, όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να υλοποιείται με επάρκεια και ασφάλεια η περίθαλψη των ασθενών.  Για τούτο και  τυχόν απόλυσή τους πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο τη σημερινή κρίσιμη περίοδο.  

Οι ανάγκες  καθαριότητας και πλυντηρίων του Νοσοκομείου είναι μόνιμες, μόνιμες πρέπει να είναι και οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων τους, αφού μόνιμες είναι και οι ανάγκες για την ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου  σε εργολαβικά συμφέροντα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.
  • Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 
  • Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου σε καθαριότητα, σίτιση κλπ., που έχουν καταργηθεί.   

Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Αναφορά στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσαν το παραπάνω κείμενο οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Οι βουλευτές Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, με το οποίο αιτείται να σταματήσει η διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας και πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Χίου σε ιδιώτη ανάδοχο, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό με ελαστικές σχέσεις εργασίας,  όπως επίσης και να ενισχυθεί με επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

Αθήνα 28/6/2021

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: