Κορονοϊός – Κατάληψη για να μην επιστρέψουν στο σχολείο οι συμμαθητές τους που πήγαν εκδρομή στην Ιταλία…

Αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον σε περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα προοιωνίζεται η απαράδεκτη απόφαση μαθητών της Α και Β Λυκείου να κλείσουν το σχολείο για να μην επιστρέψουν οι συμμαθητές τους που γύρισαν από την πληττόμενη Ιταλία.

Πριν λίγες μέρες η διεθνής κοινή γνώμη παρατηρούσε εμβρόντητοι Ουκρανούς να επιτίθενται σε συμπατριώτές τους, απλώς και μόνο επειδή είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και επέστρεφαν για να μπουν σε καραντίνα στην περιοχή τους. Μπορεί η είδηση από τα Γιαννιτσά να μη φτάνει σε αυτά τα επίπεδα μισανθρωπισμού ακόμα, ωστόσο δείχνει ότι υπάρχει έδαφος για δημιουργία ενός αντίστοιχου κλίματος πανικού και ανθρωποφαγίας.

Το γεγονός αφορά το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών, όπου μαθητές πραγματοποίησαν κατάληψη την Τετάρτη, με αίτημα να μην επιστρέψουν οι συμμαθητές τους της Γ’ Λυκείου που είχαν πάει στην Ιταλία, φοβούμενοι πως μπορεί να φέρουν τον κορονοϊό. Στα παιδιά της Γ’ Λυκείου είχε δοθεί άδεια μιας μέρας για ξεκούραση και στη συνέχεια επέστρεψαν κανονικά στα μαθήματά τους.

Είναι γεγονός πως δεν έγινε κάποιος έλεγχος στους μαθητές που επέστρεψαν, όπως δεν έγινε και δε γίνεται σε κανέναν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Ιταλία, ιδιαίτερα τις πληγείσες περιοχές του Βορρά, κι είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν αυτό θα είχε φέρει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλα τα ως τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας σχετίζονται με πρόσφατη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί συμπεριφορές οστρακισμού και στοχοποίησης, σαν αυτές που είδαμε στα Γιαννιτσά και που δεν αποκλείεται, έστω και με διαφορετικές μορφές, να εμφανιστούν και στο μέλλον όσο αυξάνονται τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Οι λόγοι αισιοδοξίας δεν είναι πολλοί, όταν η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για τρίμηνες προσλήψεις με μπλοκάκι και στοχοποιεί επανειλημμένα τους πρόσφυγες για διάδωση του κορονοϊού, πριν καν βεβαιωθεί τέτοια περίπτωση στον ελλαδικό χώρο. Τα σχολεία, εννοώντας συνολικά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλούνται να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες, όχι απλά υγιεινομικού χαρακτήρα σε περίπτωση εξάπλωσης της ασθένειας, αλλά και πρόληψης από τον ιό του μίσους και της περιθωριοποίησης, με όποιο πρόσχημα.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: