Κι ο συνωστισμός στα αστικά “ατομική ευθύνη” είναι;

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να προβλέψει πως το Σαββατοκύριακο θα γινόταν χαμός στα αστικά που πήγαιναν στη Σαρωνίδα και ότι χρειάζονταν πιο συχνά δρομολόγια.

Ο υδράργυρος χτυπούσε 40άρια. Οι φοιτητές ήταν στην πόλη, με κλειστά Πανεπιστήμια. Το Σαββατοκύριακο έδινε ευκαιρία και σε αυτούς που δουλεύουν να δοκιμάσουν μια βουτιά για να δροσιστούν. Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας για να προβλέψει πως στις παραλίες της Αττικής θα γινόταν το αδιαχώρητο. Το ίδιο και στα αστικά λεωφορεία που θα μετέφεραν τον κόσμο νοτίως της Αθήνας, προς το Σούνιο.

Με άλλα λόγια δε χρειαζόταν κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει πως θα βλέπαμε εικόνες σαν κι αυτήν που τράβηξε ο οδηγός του 122 που πάει στη Σαρωνίδα. Και όχι, δε φταίει ο ευρυγώνιος φακός του κινητού του, ούτε κάποια άλλη δημιουργική παρέμβαση στην εικόνα.

Κάποιοι φοράνε μάσκες, άλλοι όχι, είτε γιατί δεν έχουν, είτε γιατί έσκασαν μες στον καύσωνα και τις έχουν βγάλει. Αλλά το βασικό εδώ δεν είναι η ατομική ευθύνη. Το βασικό είναι η ευθύνη του κράτους και του οργανισμού που δεν προέβλεψε πιο συχνά δρομολόγια και άφησε τον κόσμο να στοιβάζεται και να παίζει με την υγεία του.

Παρεμπιπτόντως, ας σημειωθεί το αυτονόητο. Και καραντίνα να μην υπήρχε, οι συνθήκες αυτές θα ήταν απαράδεκτες. Πόσο μάλλον τώρα, όμως, που υποτίθεται πως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να τηρούμε αποστάσεις.

Η κυβέρνηση πάντως ανησυχεί για τη νεολαία και (εκτός από την επιτόπια επιθεώρηση του Άδωνη στις οργανωμένες παραλίες) ετοίμασε ένα βίντεο με τα SOS που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι μαθητές στα σχολεία για τη δική τους ασφάλεια. Ένα βίντεο που θα μπορούσε να λέγεται και “θα κάτσω εδώ με τη νεολαία”.

Οι παρεμβάσεις με τα ντραμς θυμίζουν κάτι από Τσάντλερ Μπινγκ στα Φιλαράκια -που σε πολλούς νεότερους μπορεί να μη λέει τίποτα.

Αλλά το χειρότερο είναι το σημείο όπου ο πρωταγωνιστής του σποτ μας δείχνει τις αποστάσεις που πρέπει να τηρηθούν. Τουλάχιστον 1,5 μέτρο…

Εντάξει, το μέγεθος και οι αποστάσεις μπορεί να είναι κάτι εντελώς σχετικό. Και αν το πάρουμε σαν μέτρο σύγκρισης, δεν είχαμε κανέναν συνωστισμό στο αστικό για τη Σαρωνίδα. Ένας μικρός συγχρωτισμός ήταν, δε χρειάζεται να λαϊκίζετε και να το κάνετε θέμα…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: