Αμίαντος σε στρατόπεδα της Λέσβου – Tι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση;

Με αφορμή δημοσιεύματα για την ύπαρξη φύλλων αμιάντου σε στρατόπεδα της Λέσβου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Μαρίνος κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας.

Με αφορμή δημοσιεύματα για την ύπαρξη φύλλων αμιάντου σε στρατόπεδα της Λέσβου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Μαρίνος κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας. Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται μρεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Ύπαρξη φύλλων αμιάντου σε στρατόπεδα της Λέσβου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε στρατόπεδα της Λέσβου, εξακολουθούν να υπάρχουν σκεπές από αμίαντο.

Είναι γνωστό ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατόν να προκαλέσουν «διάμεσο πνευμονική ίωση» (αμιάντωση), που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα. Ήδη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση, για την απομάκρυνση των φύλλων αμιάντου, όχι μόνο από τα στρατόπεδα της Λέσβου, αλλά την απομάκρυνση των φύλλων αμιάντου που πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα στρατόπεδα, την ασφαλή απομάκρυνσή τους και την διάθεσή τους σε ειδικό χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων; 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Μαρίνος Γιώργος

Η έκθεση στον αμίαντο (σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης) προκαλεί μια σειρά από κακοήθειες και θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο βρογχικός καρκίνος, η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί από 10 μέχρι και 60 χρόνια μετά την έκθεση στο υλικό. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι από νοσήματα που έχουν σχέση με τον αμίαντο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: