Άμεση θωράκιση των Δημόσιων μονάδων Υγείας και του Γ. Νοσοκομείου Χίου απέναντι στο 2ο κύμα Κορωνοϊού

Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου: Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, πριν να είναι αργά!

Με αφορμή τα συνεχόμενα περιστατικά εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Χίου, κρούουμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου.  Παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης  των δημόσιων μονάδων υγείας στο Νησί.  Το Νοσοκομείου της Χίου  έχει ξεπεράσει προ πολλού τα  όριά του, με το  προσωπικό  να καταβάλλει καθημερινά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, παρ’ όλες  τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και την υποστελέχωση των  κλινικών.

Τα αποθέματα σε μέσα ατομικής προστασίας προσωπικού και ασθενών, όπως γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας κλπ., είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις κλινικές.  Η 2η ΥΠΕ εφοδιάζει το νοσοκομείο υλικά με το σταγονόμετρο, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών…  Για παράδειγμα στο αίτημα του νοσοκομείου μας προς την 2η ΥΠΕ  για την κάλυψη των αναγκών του με 60.000 γάντια εκείνη μας απέστειλε μόλις 8.000, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ελάχιστων ημερών.  Ενώ, το PCR τεστ που γίνεται  στο νοσοκομείο πραγματοποιείται σε ελάχιστα περιστατικά, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους των αναλώσιμων αντιδραστηρίων του μοριακού αναλυτή, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

     Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποιεί τις εξαγγελίες της, όπως για παράδειγμα  μεταφορά των εγκύων στην Αθήνα ή την ηπειρωτική Ελλάδα, τόσο για την  ασφάλεια των ιδίων, όσο και την αποσυμφόρηση της μαιευτικής Κλινικής.

Παράλληλα, η Περιφερική Αρχή Β. Αιγαίου είναι κατώτερη των περιστάσεων, καθώς φαίνεται  πλούσια στα λόγια, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της περί επίλυσης του προβλήματος και φτωχή στα έργα!!!  Έτσι, μετά το τελευταίο περιστατικό τοκετού εγκύου θετικής στον κορωνοϊό, όπου τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο μαίες, ένας γιατρός, δύο άτομα από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ένας καθαριστής, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις κλινικές, συνεχίζει να μην υλοποιεί την απόφαση του περιφερικού συμβουλίου για προσλήψεις γιατρών στα ΚΥΤ.  Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που προσωπικό της μαιευτικής κλινικής τίθεται σε καραντίνα!!!

Η διοίκηση του Νοσοκομείου παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, σιωπά κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θέτοντας σε κίνδυνο νοσηλευόμενους και πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θετικό κρούσμα αιμοκαθαιρόμενου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στις 16/10.

     Το νοσοκομείο  μας  που έχει ξεπεράσει τα όριά του σε όλα τις κλινικές του, έχει ήδη βρεθεί μετά και την πρόσφατη καταγραφή των κρουσμάτων  στη ΒΙΑΛ, σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης  κατοίκων και μεταναστών. Με τους  πρώτους έλεγχους να εκτοξεύουν  τα ποσοστά covid-19  εντός της ΒΙΑΛ στο 11%, ποσοστό αρκετό  για να φρακάρει όλο το  ΕΣΥ,  θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές ντόπιων και μεταναστών!  Με τη λογική της καραντίνας χωρίς την παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,  χωρίς την απαιτούμενη αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, αλλά και χωρίς να εξασφαλίζονται οι όροι πρόληψης και υγιεινής  το πρόβλημα δεν λύνεται, απλά μετατίθεται χρονικά με απρόβλεπτες συνέπιες.

Τέλος, καταγγέλλουμε  την υποκριτική   στάση του  υπουργού  Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, στο και πέντε και υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία «θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγειονομική κατάσταση της ΒΙΑΛ και του νησιού, γενικότερα…», Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης στη σύσκεψη αυτή δεν εκλήθη επίσημα κανείς επιστημονικός φορέας,  ούτε καν η ειδική λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου. 

Δεν δεχόμαστε άλλο να λογαριάζεται η προστασία της δημόσιας υγείας ως κόστος και  την ίδια ώρα να διατίθεται   πακτωλός χρημάτων σε ιδιωτικές κλινικές και ΜΕΘ, σε  καναλάρχες και σε νέα εξοπλιστικά πολεμικά προγράμματα.

Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, πριν να είναι αργά!

  • Διενέργεια Δωρεάν μαζικών τεστ σε Νοσοκομείο, Αστυνομία, ΒΙΑΛ, ΟΤΑ, γηροκομεία, φυλακές και όπου υπάρχει ανάγκη.
  • Να προμηθευτεί το νοσοκομείο άμεσα όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας και τεστ για τον Covid-19.
  • Αύξηση των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο με βάση την αναλογία σε κατοίκους και λειτουργία τους με πλήρη στελέχωση.
  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Χίου με μόνιμο προσωπικό με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις Δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Πλήρης στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί, που βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.
  • Άμεση δημιουργία και στελέχωση πολυδύναμου Ιατρείου στη ΒΙΑΛ με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών και σταδιακή μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμού τους. Κανένα νέο κέντρο κράτησης ανοικτό ή κλειστό.

Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: