«Το τελευταίο σημείωμα» του Π. Βούλγαρη στις τριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου για την απελευθέρωση της Πάτρας (Πρόγραμμα)

Achaia Clauss, Πολυχώρος «Αίγλη» στη veso Mare, Ψηλαλώνια και πλατεία Γεωργίου, αποτελούν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Achaia Clauss, Πολυχώρος «Αίγλη» στη veso Mare, Ψηλαλώνια και πλατεία Γεωργίου, αποτελούν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, το Κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, η προβολή της ταινίας  «Το τελευταίο σημείωμα» σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και η διοργάνωση ομιλιών, είναι για το τριήμερο 2,3 και 4 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός  στον εορτασμό, προκειμένου να τιμηθούν οι αγώνες του λαού μας και να μείνουν ζωντανές οι μνήμες.

Οι εκδηλώσεις για τα 75χρονα από την απελευθέρωση της Πάτρας ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στην Achaia Clauss, με την παρουσίαση του δρώμενου «Η μέρα που άλλαξε το φως» Πρόκειται για  το χρονικό της απελευθέρωσης της  πόλης»

Το δρώμενο επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού  Δήμου Πατρέων.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή του Κουιντέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου (5 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα ). Επίσης θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο έχει επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων.

Η αναχώρηση των λεωφορείων για την Achaia Clauss θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα από το κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αίγλη» της “VESO MARE” Θα γίνει η προβολή της ταινίας (2 προβολές – απογευματινή 18.30, βραδινή ώρα 21.00) του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα». Μία δραματική ταινία διάρκειας 117’ με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με την πραγματοποίηση στη Μητρόπολη Πατρών στις 10.00 το πρωί δοξολογίας . Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα Ψηλαλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη – θεοδωρακοπούλου.

Στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή του Ορχήστρα

  • Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη» της veso mare.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, μεταξύ άλλων, είπε: «Τιμάμε τους αγώνες του πατραϊκού λαού που αντιστάθηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και των ανταρτών του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που μπήκαν ελευθερωτές στην πόλη, μετά από σκληρές μάχες με την γερμανική φρουρά και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δοσίλογους και ταγματασφαλίτες.

Ο αγώνας κατά των κατακτητών έχει σήμερα αξία γιατί διδάσκει πως όταν ο λαός αγωνίζεται για τα δίκια του βγαίνει νικητής. Από τους αγώνες και το παράδειγμα εκείνων που αντιστάθηκαν τότε, γινόμαστε πιο σοφοί για να αντιμετωπίσουμε το σήμερα.

Και σήμερα υπάρχουν θέματα και ζητήματα που μοιάζουν ανυπέρβλητα αλλά με τους αγώνες μας και την μαζική συμμετοχή του λαού θα βγούμε και πάλι νικητές».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: