«Θα είσαι πάντα μέσα σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκες και που σήμερα αποτελούν τη δική μας διαδρομή»

Ο Βαγγέλης Μπούτας ήταν λαϊκός αγωνιστής πρωτοπόρος επειδή ήταν κομμουνιστής και ήταν κομμουνιστής, επειδή ήταν πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής. Μπόρεσε τα πιο ειδικά χαρίσματα της προσωπικότητάς του, όπως την πηγαία και έμφυτη λαϊκότητά του, να τη δέσει με την ιδιότητά του ως στέλεχος του ΚΚΕ, ως αγροτικού ηγέτη.

Με μία συγκινητική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής 7 Νοέμβρη, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τίμησε τη μνήμη και την αγωνιστική παρακαταθήκη του συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα, του «στρατηγού του κάμπου» που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβρη του 2020.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ελένη Μπέλλου και Κύριλλος Παπασταύρου, ο βουλευτής Λάρισας του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Νίκου Τέγου, μέλους του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε και βίντεο – αφιέρωμα στον «στρατηγό του κάμπου», που σκόρπισε συγκίνηση:

Θα είναι πάντα παρών στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών

«Ο σύντροφος Βαγγέλης ανθεί μέσα στη στρατιά των χιλιάδων κομμουνιστών που βάλαν το στίγμα τους στο τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο τελικά, στη διάρκεια της βιολογικής μας ύπαρξης. Η συνάντηση μιας χαρισματικής προσωπικότητας με τις αξίες και τα ιδανικά αυτά, γεννά σύγχρονα παραδείγματα που φωτίζουν τη δράση μας σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι «άνηκε σε αυτή τη γενιά στελεχών του Κόμματος που στις δύσκολες συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 δεν παρασύρθηκαν από το ρεύμα της αντεπανάστασης και του οπορτουνισμού, δεν συντάχθηκαν με την προσπάθεια μετάλλαξης του ΚΚΕ σε μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική δύναμη. Αντιστάθηκαν, έβαλαν πλάτη να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ σε δύσκολες συνθήκες, συνέβαλαν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην πορεία ιδεολογικής και πολιτικής ωρίμανσης του Κόμματος όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα που ψήφισε στο 19ο Συνέδριο, στις εκτιμήσεις του για το σοσιαλισμό, την κριτική αποτίμηση της ιστορίας του, στις σύγχρονες συνεδριακές επεξεργασίες».

Ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «ο Β. Μπούτας ήταν λαϊκός αγωνιστής πρωτοπόρος επειδή ήταν κομμουνιστής και ήταν κομμουνιστής, επειδή ήταν πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής. Μπόρεσε τα πιο ειδικά χαρίσματα της προσωπικότητάς του, όπως την πηγαία και έμφυτη λαϊκότητά του, να τη δέσει με την ιδιότητά του ως στέλεχος του ΚΚΕ, ως αγροτικού ηγέτη».

Πρόσθεσε ότι «η κοινή πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων απέναντι στον κοινό αντίπαλο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την οποία πάλεψε ο Βαγγέλης Μπούτας, αποτελεί μια μεγάλη υπόθεση για το παρόν και το μέλλον του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας». (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ).

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία της εγγονής του Β. Μπούτα, Αθηνάς Μπουντούρη, η οποία τόνισε ότι αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα. «Θα είσαι πάντα μέσα σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκες και που σήμερα αποτελούν τη δική μας διαδρομή», είπε.

Στην τεράστια συμβολή του Β. Μπούτα στο αγροτικό κίνημα, ως πρωτοπόρος αγωνιστής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη που άφησε θα μείνει και τα επόμενα χρόνια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο βασισμένο στην μπροσούρα «Η κατήχηση των χωρικών».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: