Γκράφιτι του στρατάρχη Ζούκοφ στη Μόσχα – Το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο (ΦΩΤΟ)

Η διαδικασία ήταν ευρηματική και περιλάμβανε αρχικά τη μεταφορά του πορτραίτου του Ζούκοφ μέσω ενός προτζέκτορας, ώστε να φτιαχτεί αρχικά το περίγραμμα, το οποίο στη συνέχεια γέμισε με χρώμα.

Η εικόνα του στρατάρχη Ζούκοφ είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει κανείς σε έναν από τους πιο ιστορικούς, αλλά και τουριστικούς πεζόδρομους της Μόσχας. Κι όμως, η μορφή του δεσπόζει στον – τέως – ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίες στο 17 της οδού Αρμπάτ στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο αρχιτέκτονας της επικράτησης του Κόκκινου Στρατού, τέσσερις φορές ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ είναι αδύνατον να παραβλεφθεί ακόμα και σε μεγάλη απόσταση. Το τεράστιο γκράφιτι προς τιμήν του, έκτασης 250 τ.μ. είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που απεικονίζει διάσημο στρατιωτικό ηγέτη.

Ομάδα καλλιτεχνών το δημιούργησε πριν πέντε χρόνια, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 τότε χρόνων από την αντιφασιστική νίκη. Η διαδικασία ήταν ευρηματική και περιλάμβανε αρχικά τη μεταφορά του πορτραίτου του Ζούκοφ μέσω ενός προτζέκτορας, ώστε να φτιαχτεί αρχικά το περίγραμμα, το οποίο στη συνέχεια γέμισε με χρώμα. Οι καλλιτέχνες ανέβηκαν σε γερανό για να ολοκληρώσουν το έργο τους, τα “αποκαλυπτήρια” του οποίου έγιναν στις 30 Απρίλη 2015.

Κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, το γκράφιτι βρίσκεται ακριβώς πάνω από ένα κατάστημα Nike κι ένα κατάστημα Starbucks. Σίγουρα δεν ήταν αυτά τα ιδανικά για τα οποία πολέμησε ο Ζούκοφ και εκατομμύρια Σοβιετικοί στρατιώτες. Πριν όμως κανείς βιαστεί να συμπεράνει ότι ο καπιταλισμός είναι τόσο θριαμβευτής που μπορεί να ανεχθεί τη δημόσια τιμή στο στρατάρχη, στα πλαίσια πάντα μιας “αταξικής” αφήγησης εθνικού θριάμβου, ας σκεφτεί αφενός ότι η “συμφιλίωση” με τον εχθρό από την κυρίαρχη τάξη στη Ρωσία ήρθε περισσότερο αναγκαστικά λόγω της σχετικής αποτυχίας της ανοιχτά αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στα αμέσως επόμενα χρόνια μετά την αντεπανάσταση, αφετέρου πως οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: