Στην Πάτρα δεν υπάρχει σχολείο χωρίς καθαρίστρια!

Τα όποια προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων, δημιουργούνται από τη μεγάλη έλλειψη μόνιμων καθαριστριών και θα λυθούν μόνο με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών.

Άρθρο της Φωτεινής Συριώτη-Κυπραίου, Προέδρου Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης. Το αναδημοσιεύουμε από τη σελίδa του Δήμου Πατρέων στο facebook.

Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο που αναφέρεται στο ΕΠΑΛ της Αγίας Σοφίας, προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Κανένα σχολείο στην Πάτρα, ούτε και το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ δεν έμεινε ποτέ χωρίς καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Τη μόνιμη καθαρίστρια του συγκεκριμένου σχολείου κάθε φορά που, για τους λόγους που αναφέρονται στο ανακριβές ρεπορτάζ – δημοσίευμα , βρίσκεται δικαιολογημένα και νόμιμα σε άδεια, την αντικαθιστά συμβασιούχος συναδελφισσά της, καλύπτοντας το πρόσθετο κόστος η Σχολική Επιτροπή και όχι βέβαια το σχολείο ή οποιοσδήποτε άλλος.

Τα όποια προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων, (και όχι μόνο του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ – στα σχολεία Α/θμιας εκπαίδευσης εμφανίζεται πιο οξύ το πρόβλημα), δημιουργούνται από τη μεγάλη έλλειψη μόνιμων καθαριστριών και θα λυθούν μόνο με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών.

Αυτό όπως είναι γνωστό αποτελεί πάγια απαίτηση και διεκδίκηση του Δήμου Πατρέων από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν την αποκλειστική και αποφασιστική αρμοδιότητα να το κάνουν και αρνούνται, για τους λόγους που όλοι επίσης γνωρίζουμε.

Ο Δήμος Πατρέων είναι ο μοναδικός Δήμος στη χώρα, που με ίδιους πόρους καλύπτει έγκαιρα τις συχνές καθυστερήσεις της κρατικής χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των συμβασιούχων καθαριστριών , για να πληρώνονται έγκαιρα και να μην δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ του συγκροτήματος Αγίας Σοφίας και όσα υπονοούνται:

1.Το σχολικό συγκρότημα Αγίας Σοφίας συνολικού εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, βάφτηκε εσωτερικά πριν δύο χρόνια . Η εξωτερική βαφή του είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός της επόμενης σχολικής περιόδου 2020-21, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μόνωσης του κτιρίου όπως τεχνικά επιβάλλεται.

2.Πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλες οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις από το υγειονομικό πρωτόκολλο της πανδημίας covid-19 (καθαριότητα, απολύμανση, περιποίηση πρασίνου κ.ο.κ.).

3.Η ζημιά από την αποκόλληση σοβάδων πριν δύο περίπου μήνες αποκαταστάθηκε από τις υπηρεσίες μας άμεσα και πριν καν προλάβουν οι διευθυντές των σχολείων του συγκροτήματος να το ζητήσουν εγγράφως . Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πραγματοποίησε αυτοψία και βεβαιώνει ότι ως προς τις αποκολλήσεις σοβάδων, μετά τις τεχνικές παρεμβάσεις το κτίριο είναι ασφαλές.

4.Το αίτημα αλλαγής θέσης της κεντρικής εισόδου του συγκροτήματος δεν μπορεί να αξιολογηθεί αποσπασματικά και πριν τις σημαντικές επικείμενες κυκολοφοριακές ρυθμίσεις της ευρύτερης περιοχής.

5.Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κι εγώ, συναντηθήκαμε με το διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου την προηγούμενη εβδομάδα. Χθες Πέμπτη 24/7 επισκέφτηκα το σχολείο και διαπίστωσα ότι οι αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις που δρομολογήσαμε υλοποιούνται. Συγκεκριμένα ,επισκευάστηκε ήδη η βλάβη στον ηλεκτροφωτισμό από τους εργαζόμενους του Δήμου. Τη Δευτέρα 27/7 είναι προγραμματισμένο και θα τοποθετηθούν νέα πρόσθετα καλάθια απορριμμάτων . Έχει προγραμματιστεί η άμεση αποκομιδή των κλαδιών και χόρτων (τα οποία δεν υπήρχαν στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς) .

6.Το συγκεκριμένο σχολείο με δική του πρωτοβουλία κι ευθύνη παραιτήθηκε από το πρόγραμμα του «ΝΟΗΣΙΣ» «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ» που αφορά πρόσθετη χρηματοδότηση των ΕΠΑΛ, χάνοντας χρήματα.

7.Η κάλυψη έκτακτων λειτουργικών εξόδων των σχολείων, υπόκειται στην αυστηρή διαδικασία της δημόσιας λογιστικής, απαιτεί προέγκριση, παραστατικά κ.ο.κ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ειδικότερα τώρα που το κράτος υποχρηματοδοτεί κατά 50% τις Σχολικές Επιτροπές και κατ επέκταση τη λειτουργία των σχολείων, αν δεν υπάρχει νοικοκύρεμα και κεντρικός έλεγχος θα τιναζόταν ο προϋπολογισμός των Σχολικών Επιτροπών στον αέρα και θα αντιμετωπίζαμε καταλογισμούς.

8.Το συγκρότημα της Αγίας Σοφίας έχουν επισκεφτεί τελευταία δύο φορές ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλο.

Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνω ότι όπως είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα, η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί πρωτοφανείς ριζικές παρεμβάσεις στα σχολεία της πόλης, τόσο μέσα από προγράμματα (ΠΔΕ, Ευρωπαϊκά κ.ο.κ.) ,όσο και με ίδιους πόρους και με αυτεπιστασία. Συνοπτικά αναφέρω προς ενημέρωση των συμπολιτών:

1.Τα τελευταία 5,5 περίπου χρόνια επί Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημάρχου Κώστα Πελετίδη σε συνθήκες υποστελέχωσης των υπηρεσιών και δραστικής μείωσης της ετήσιας τακτικής κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων κατά 62%, από τα 264 σχολεία της πόλης οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν πραγματοποιήσει ευρείες τεχνικές παρεμβάσεις στα 154 (58,33%).

2.Από τα 130 σχολικά κτίρια που απαιτούν ριζική ανακατασκευή – εκσυγχρονισμούς λόγω παλαιότητας στα 90 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 69,23%) και τα υπόλοιπα 40 είναι προγραμματισμένα για τα επόμενα δύο χρόνια.

3.Ο ρυθμός των ριζικών τεχνικών παρεμβάσεων στα σχολεία με αυτεπιστασία δεν μειώθηκε ούτε την περίοδο των αυστηρών μέτρων κατά του covid-19 και αυτές τις ημέρες εξελίσσονται τεχνικά έργα σε 7 σχολεία.

4.Σε 7 σχολεία αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται έργα ενεργειακής τους αναβάθμισης και μέχρι το τέλος του 2020 θα γίνουν παρόμοιες εργασίες σε άλλα 7 (σύνολο 14).

5.Σε όλα τα σχολεία της πόλης που παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύγχρονο βιομηχανικό δάπεδο των αύλειων χώρων γίνονται αποκαταστάσεις με εργολαβία που είναι σε εξέλιξη.

6.Εντός των ημερών αρχίζει η εργολαβία της ασφαλούς επανατοποθέτησης των μπασκετών των σχολικών γηπέδων που είχαν αποξηλωθεί ως επισφαλείς.

7.Ο Αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος συνοδευόμενος από πολιτικά ή υπηρεσιακά στελέχη των Αντιδημαρχιών Παιδείας & Αθλητισμού, Αρχιτεκτονικού Έργου, Πρασίνου και Καθαριότητας και των Τοπικών Συμβουλίων τη σχολική περίοδο 2019-20 και μέχρι την αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας επισκέφτηκε προγραμματισμένα τα 178 από τα 264 σχολεία της πόλης (67,42%) και είχε συναντήσεις με τους διευθυντές και το προσωπικό των σχολείων καθώς και με μαθητικά Συμβούλια και Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.

Μετά από αυτά γίνεται κατανοητό από κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα σχολείων και το φερόμενο στο ρεπορτάζ ως παραμελημένο ΕΠΑΛ, όχι μόνο δεν έχουν αδικηθεί ή παραμεληθεί, αλλά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής, μαζί με όλα τα σχολεία, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς διακρίσεις. Είναι σημαντικό που πολλοί εκπαιδευτικοί ασχολούνται με τα σχολεία μας εθελοντικά πέραν του κύριου και θεσμικού διδακτικού και διοικητικού τους έργου, χαιρόμαστε γι αυτό και τους συγχαίρουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: