Στην “Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.” η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου!

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: «Γιατί επιλέγουν “Ανώνυμη Εταιρεία” και ιδιωτικοποίηση; Θα έχουμε ιδιωτικοποίηση και στο προσωπικό και στις λειτουργίες. Όχι μόνο δηλαδή για την ενοικίαση κάποιων χώρων, αλλά και για ανοιχτό αλισβερίσι με ιδιωτικά συμφέροντα.»

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έγινε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ο Νίκος Σοφιανός  μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής ζητήματα:

«Με τροπολογία της Κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή ιδρύεται η “Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο Ανώνυμη Εταιρεία”, μια εταιρία που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής αγοράς και θα αναλάβει τη διαχείριση όχι μόνο του Εθνικού Κήπου αλλά και του λόφου του Φιλοπάππου, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Πρόκειται για έναν χώρο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό χώρο, τον Εθνικό Κήπο, και έναν χώρο που είναι σε μεγάλη έκτασή του αρχαιολογικός, το λόφο του Φιλοπάππου. Αν ήθελαν μόνο να δώσουν το λόφο του Φιλοπάππου στο Δήμο της Αθήνας, θα μπορούσε να περάσει η ευθύνη στο Δήμο της Αθήνας όπως υπάρχει και στον Εθνικό Κήπο.

Γιατί επιλέγουν “Ανώνυμη Εταιρεία” και ιδιωτικοποίηση; Θα έχουμε ιδιωτικοποίηση και στο προσωπικό και στις λειτουργίες. Όχι μόνο δηλαδή για την ενοικίαση κάποιων χώρων, αλλά και για ανοιχτό αλισβερίσι με ιδιωτικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε ότι προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε δώσει τον Εθνικό Κήπο στο ΝΕΟΝ του Δασκαλόπουλου για δύο χρόνια, για να γίνονται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Είχαμε δώσει μάχη σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτή η εταιρεία εκεί το πάει.

Προφανώς, με βάση αυτό το Νόμο, θα έρθει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας έρθει να γίνει έγκαιρα. Είναι ενδεικτικός αυτός ο τρόπος λειτουργίας με συνεννοήσεις, αιφνιδιασμούς και αποφάσεις, του πως αντιλαμβάνεστε την περίφημη δημοκρατία και λειτουργία στα όργανα της τοπικής διοίκησης.

Με τροπολογία του ΥΠ.ΕΣ. που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η υπάρχουσα fast track διαδικασία για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κλπ), που έμπαινε στα Δημοτικά Συμβούλια με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες, πλέον αναιρέθηκε και αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο στο οποίο έχει την απόλυτη πλειοψηφία η διοίκηση του Δήμου. Δηλαδή, ούτε συζήτηση στο Δημοτικά Συμβούλια δε θα χρειάζεται για να προχωρήσετε στις ιδιωτικοποιήσεις ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από τους χιλιάδες εργαζόμενους του Δήμου που θα βρεθούν προ εκπλήξεων σε πολλές νευραλγικές υπηρεσίες.

Να σας θυμίσω την πρότασή μας για να συζητηθεί το ζήτημα της υποδομής των σχολείων που είναι σε άθλια κατάσταση. Επίσης, πότε θα μας φέρει η δημοτική Αρχή σχέδιο για το πως θα καλυφθούν οι 100-130 αίθουσες για τη δίχρονη προσχολική αγωγή; Καμία εργασία για ανέγερση δεν υπάρχει, πώς θα βρεθούν αυτές οι αίθουσες; Τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την πόλη λύνονται εντός υπουργικών διαδρόμων με συνεννοήσεις, με αιφνιδιασμούς και απαξιώνονται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για έγκαιρη οργανωμένη συζήτηση για μεγάλα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας.

Για το θέμα που θέσαμε σχετικά με τα Αναφιώτικα, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απάντηση που λάβαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ήταν αλλού. Ήταν απάντηση είτε ενός ανθρώπου που δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, είτε ενός ανθρώπου που τον κοροϊδεύουν. Μας είπε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα στην οδό Στράβωνος ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ότι μίλησε σχετικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο με τα ερείπια, που παραμένουν από το 1995 κάτω από τον ιερό λόφο της Ακρόπολης, ανήκει στην ΕΤΑΔ και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, ενώ η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου με έκθεσή που έχει καταθέσει αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα για άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, διότι έχει αποσαρθρώσεις, αποκολλήσεις, καθαιρέσεις, ασταθή τμήματα, ο Αντιδήμαρχος μας έλεγε ότι δε συμβαίνει τίποτα. Αντίστοιχη έκθεση όσων αφορά το πρόβλημα υγιεινής στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Το θέμα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι άλλωστε και δέσμευση του Δημάρχου από τότε που επισκέφτηκε την περιοχή.

Τέλος, 23 εργαζόμενοι που δουλεύουν από το Γενάρη στο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Χανίων, είναι ακόμα απλήρωτοι, γιατί δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί το ΦΕΚ. Στο προηγούμενο συμβούλιο είχαμε ζητήσει να πληρωθούν έστω έναντι. Υπήρχε μάλλον κατανόηση, όμως  αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι. Θα θέλαμε να μιλήσει κάποιος από τους εκπροσώπους τους που βρίσκονται σήμερα εδώ και να γίνει κάτι ώστε να πληρωθούν. »

Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Έχει στείλει ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», που έχει συνδικαλιστικά την ευθύνη για τα σχολεία του Παγκρατίου, μια επιστολή που βάζει τρία ζητήματα. Ζητώ να προχωρήσουμε σε συζήτηση και εντός ημερήσιας διάταξης γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Το πρώτο θέμα αφορά τη στέγαση του 1ου δωδεκαθέσιου Ειδικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ, μια εταιρεία, έναν ιδιωτικό φορέα, που τα τελευταία χρόνια παίρνει συνεχώς αίθουσες και βοηθητικούς χώρους από αυτά, για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε ηλικίες που τον ενδιαφέρουν. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα στεγάζεται και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Ακούστηκε μια άποψη από μέλος του Δήμου που έχει συζητηθεί για μεταφορά και στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού στον ίδιο χώρο με το 2ο Ειδικό Δημοτικό με την προοπτική να πάρουν κι άλλες αίθουσες από το 4ο Δημοτικό. Είναι μια θέση την οποία καλά κάνει κι απορρίπτει ο Σύλλογος διότι προκαλεί υποβάθμιση και των τριών σχολείων και, όχι απλά δεν αποτελεί λύση αλλά διάλυση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά θέμα το οποίο έχουμε επαναφέρει και σήμερα και σε προηγούμενες συνεδριάσεις σε σχέση με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια αίθουσα στη 2η δημοτική Κοινότητα. Δε λειτουργεί το 2ο τμήμα στο 7ο Νηπιαγωγείο και στο 15ο νηπιαγωγείο γίνεται συνδιδασκαλία σε μία αίθουσα. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις ακούσαμε ότι το μελετάτε, το επεξεργάζεστε, στέλνετε επιστολές σε διευθυντές για να ζητήσετε αίθουσες, κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει γιατί έχουμε φτάσει στα μέσα του Μάρτη.

Ένα τελευταίο θέμα, αναφέρονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην κτιριακή υποδομή της 2ης δημοτικής Κοινότητας. Κάποια από αυτά έχουμε αναδείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως στο 1ο Δημοτικό, το 103ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό.

Έχουν καταθέσει αυτή την επιστολή. Μπορείτε να το δείτε και να μας δώσετε κάποιες απαντήσεις σε σχέση με το τι σκοπεύετε να κάνετε. Μπορείτε να είσαστε προετοιμασμένος όταν θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με το τι ενέργειες προγραμματίζει να κάνει η δημοτική Αρχή για αυτά τα προβλήματα. »

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: